Pacienti si zaslužijo učinkovit zdravstveni sistem

Svetovni dan varnosti pacientov, 17. september, poteka letos pod geslom “Glas pacientu!”. O pomenu varnosti in opolnomočenja pacientov so že včeraj opozorili v novogoriškem zdravstvenem domu.

V novogoriškem ZD so skupaj  z lokalnimi društvi že včeraj opozorili na pomen varnosti pacientov. Foto: Nace Novak
V novogoriškem ZD so skupaj z lokalnimi društvi že včeraj opozorili na pomen varnosti pacientov. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Ker je 17. september letos nedelja, so mnoge inštitucije po Sloveniji, tako kot novogoriški zdravstveni dom, svoja vrata odprle že včeraj. “Ker je varnost pri naših obravnavah prva skrb, smo se odzvali na povabilo Zveze organizacij pacientov Slovenije, da bi vsi naši uporabniki slišali in videli, da nam je zelo mar za vsakega posebej in da se trudimo delati v skladu s strokovnimi smernicami,” je povedala direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec. Varuh pacientovih pravic za goriško regijo Dušan Žorž je pojasnil, da ga neposredno kontaktira 600 do 650 pacientov letno, ki jih z usmerjanjem in pomočjo vodi do običajno sporazumne rešitve problema. Po ocenah ustvarijo pacienti v goriški regiji od 900.000 do milijon kontaktov z izvajalci zdravstvenih storitev.

“Kjerkoli in kadarkoli izpostavljamo, zasledujemo in si prizadevamo, da bi naši pacienti uživali sadove kakovosti, varnosti, dostopnosti in učinkovitosti zdravstvenega sistema,” je povedal Marko Vudrag, predstavnik Zveze organizacij pacientov Slovenije v regiji.

V znak podpore aktivnostim za varnost pacientov bo občinska stavba nocoj in jutri zvečer osvetljena z oranžno barvo, ki je zaščitni znak svetovnega dneva varnosti pacientov.


Najbolj brano