Odmevna destinacija odličnosti

Po večletnem upadanju obiskovalcev številnih idrijskih muzejskih zbirk in objektov so letos do konca avgusta v večini zabeležili okrog 20-odstotno rast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Rekordne obiskanosti iz sredine minulega desetletja pa še niso dosegli.

V teh dneh  Idrijo obiskujejo številni slovenski šolarji
V teh dneh Idrijo obiskujejo številni slovenski šolarji  

IDRIJA, CERKNO> Splošni trend večje turistične obiskanosti Slovenije, predvsem pa naziv destinacija odličnosti, ki ga letos nosi Idrija, sta bržčas najbolj pripomogla k večjemu obisku vseh idrijskih in cerkljanskih muzejskih zbirk in objektov. Do konca avgusta so v povprečju našteli za petino obiskovalcev več kot lani, polne roke dela pa imajo vodiči in kustosi tudi septembra.

Vlečejo turistične kmetije

V Idriji prevladujejo dnevni obiskovalci, saj so njena prenočišča (trenutno 196) nekoliko bolje zasedena le ob večjih prireditvah. V Cerknem (350 prenočišč) se gostje ustavljajo dlje. Dobro so zasedene zlasti turistične kmetije. V Hotelu Cerkno, ki redno gosti po nekaj skupin iz držav Beneluksa, pa bi si želeli več nočitev.

Odkar Hotel Cerkno ob vikendih odpira restavracijo na smučarskem centru Cerkno, zelo hitro narašča obisk Črnega Vrha. Za kmete, ki poleti tod še kosijo, celo prehitro, saj so njihovi travniki spremenjeni v pravcati smetnjak.

Pod smučiščem pa bolnica Franja z 18.000 obiskovalci v prvih osmih mesecih ostaja daleč najbolje obiskan muzej na Idrijskem in Cerkljanskem. Kljub izjemni razstavi o slovenskih medicinskih sestrah v zadnjega pol stoletja so cerkljanskem oddelku muzeja v tem času ostali na ravni lanskega (skromnega) obiska 1368 ljudi.

Večji, a ne rekorden obisk

V Idriji z okrog 12.000 obiskovalci do septembra, krepko petino več kot lani v tem času, ostaja najbolje obiskan turistični rudnik Antonijev rov. Muzejske zbirke v gradu si je ogledalo 8500 ljudi oziroma 1250 več kot lani. Skoraj podvojil (z lanskih 2800 na 5200) pa se je obisk razstav v grajski galeriji Nikolaja Pirnata. Porast gre v dobršni meri pripisati razstavi natečajnih večernih oblek z idrijsko čipko, ki so bile na ogled vse poletje.

Med ostalimi objekti je imelo največ ogledov (1698) največje vodno kolo za črpanje rudniške vode - Kamšt. Kljub znatno večji obiskanosti vseh objektov pa imajo primat z vsaj desetino višjo obiskanostjo še vedno leta med 2005 in 2007.

Edina, kjer je letos manj ogledov kot lani, je Partizanska tiskarna Slovenija na Vojskem.

Ker utegne biti najbolje obiskan mesec september - med tednom se je namreč zelo povečal obisk šolskih skupin, ob vikendih pa tako domačih kot tujih obiskovalcev - v muzejih menijo, da se bo statistika obiskanosti še nekoliko izboljšala.

SD


Najbolj brano