Ob daljnovodu se bo še iskrilo

Preteklo bo najbrž še precej časa, preden bo zgodba o gradnji zmogljivejšega daljnovoda na območju Renč sklenjena. Po sporih med krajani in Elesom namreč podjetje rešitev iz zagate išče v državnem prostorskem načrtu za daljnovod. Ta pa je šele v povojih.

Spor z daljnovodom skozi Renče bodo reševali z državnim prostorskim načrtom Foto: Ambrož Sardoč
Spor z daljnovodom skozi Renče bodo reševali z državnim prostorskim načrtom Foto: Ambrož Sardoč

RENČE> Kot je znano, je Eles na trasi prejšnjega daljnovoda skozi Renče načrtoval postavitev dvojne, 110-kilovoltne napeljave. Ta naj bi tam stala že nekaj let. A načrti podjetja so se izjalovili zaradi spora s krajani. Obljubili so jim vkop kablov, a to se ni zgodilo, zato pa še naprej samevajo pred leti postavljeni stebri za predvideni daljnovod nad tlemi.

Eles bo skušal težave odpraviti z državnim prostorskim načrtom za ta del daljnovoda med Divačo in Novo Gorico. Postopek pa se bo gotovo vlekel. Upravni in sodni spori z Renčani za daljnovod na površju se medtem nadaljujejo. Eles vztraja, ker je, kot pravijo, vod skozi Renče ključnega pomena za oskrbo severne Primorske z električno energijo. Brez njega je manj zanesljiva.

Po novem zakonu

Kot pojasnjujejo v Elesu, so v zadnjih dveh letih ministrstvu za gospodarstvo dvakrat predlagali, naj začne za “renški” daljnovod pripravljati državni prostorski načrt. Vlogo so potem dvakrat dopolnili. Kot pravijo, so se v to spustili zato, ker nekateri posamezniki v Renčah nasprotujejo tako površinski kot podzemni visokonapetostni napeljavi, čeprav so slednjo zahtevali sami. Edina pot do gradbenega dovoljenja pa je prostorski načrt, pravijo.

Gospodarsko ministrstvo je dokumente posredovalo okoljskemu, kjer so pojasnili, da se je priprava državnega načrta zavlekla tudi zaradi sprememb predpisov. Oktobra lani je namreč začel veljati zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor. Eles mora zato skupaj z gospodarskim ministrstvom okoljskemu ministrstvu posredovati z novimi predpisi usklajeno vlogo za začetek postopka, kar zdaj pripravljajo. Šele potem je moč pričakovati odgovor in odločitve okoljskega ministrstva.

Pod zemljo?

Kaže pa, da se bo izteklo tako, da bo novi daljnovod potekal po trasi starega, vendar vkopan. Takšne smernice je pri pripravi občinskega prostorskega načrta dobila občina Renče-Vogrsko, nam je povedal župan Aleš Bucik. Zato meni, da bi je moč tako rešitev logično pričakovati tudi v državnem prostorskem načrtu.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano