Nov TIC: kot bi prišli iz fičota v mercedes

Z julijem se je povečal obisk turistov tudi v Novi Gorici. Še vedno pa prevladujejo prehodni gostje, ki se ustavijo čez noč. Nov Turistično informativni center v Eda centru se je izkazal kot dobra rešitev. “Zdi se mi, kot da smo prišli iz fičota v mercedesa,” je zadovoljna vodja Dejana Baša.

Peter iz Dresdna je bil z informacijami, ki so mu jih posredovali v novogoriškem TIC, zadovoljen  Foto: Nace Novak
Peter iz Dresdna je bil z informacijami, ki so mu jih posredovali v novogoriškem TIC, zadovoljen  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA> “Šele nekaj tednov beležimo večji obisk, kar je običajno, saj Novo Gorico največ turistov obišče v juliju in avgustu,” je pojasnila Dejana Baša, vodja novogoriškega Turistično informacijskega centra (TIC) in sekretarka Turizstične zveze Nova Gorica. Vsak dan se v novih prostorih v pritličju Eda centra ustavi približno petdeset turistov.

Največ je Italijanov, veliko pa je tudi Avstrijcev in Nemcev. Letos je v Novi Gorici opaziti tudi izraelske in ruske turiste. Prihajajo tako mladi z nahrbtniki, ki jim je prvi in zadnji stik z mestom železniška postaja, kot družine in starejši obiskovalci. “Najbolj povprašujejo po prenočitvah za eno noč, med zanimivostmi pa se jih največ odloči za ogled samostana na Kostanjevici in muzeja na meji. Marsikoga pritegneta tudi tukajšnja kulinarika in vino,” je povedala in izpostavila, da nov vodnik po Novi Gorici obiskovalcem omogoča, da so sami sebi vodiči.

Lani 125.000 nočitev

V lanskem letu so na območju novogoriške občine našteli 125.000 nočitev, kar je bilo za 10,8 odstotka več kot v letu 2010. Za letošnje leto si zaradi poglabljanja gospodarske krize v TIC ne upajo napovedovati, kako bo, bolj jasno sliko pa bodo imeli konec tega meseca. Kot je povedala Baša, slovenski gostje večinoma pokličejo pred obiskom in si podrobnejše informacije priskrbijo kar prek telefona, kar je zaradi bližine tudi razumljivo.

“Za nas in za turiste je tu precej bolje. Zanje je to prvo ogledalo, ko pridejo v mesto, za marsikoga pa tudi prvo ogledalo ob prihodu v Slovenijo,” pa je razložila prednosti novih, večjih prostorov TIC na primernejši lokaciji v Eda centru.

Tudi informacijske table bodo

Ko smo opozorili, da pred vhodom ni nobene table, ki bi tujce opozarjala na t.i. info točko, je pojasnila, da jih nameravajo kmalu postaviti, vseeno pa dodala, da imajo turisti manj težav z iskanjem TIC kot prej, ko so bili v kulturnem domu.

“Že namig, da se nahajamo v največji stavbi v mestu, je dovolj. Prej, ko smo bili v kulturnem domu, pa jih ni manjkalo takih, ki so nas iskali v gledališču,” je še dodala in pojasnila, da se bodo po selitvi v nove prostore morda nekaj časa še “lovili”, vsekakor pa so izredno zadovoljni. “Zdi se mi, kot da smo prišli iz fičota v mercedesa,” je podkrepila svoje navdušenje.

Po zagotovilih zaposlenih v TIC so z novo lokacijo in ponudbo v njej, poleg informacij in obilice turističnih prospektov so tam na voljo tudi spominki, zadovoljni tudi obiskovalci.

Še se bo vrnil

Da je res tako, nam je potrdil tudi Peter iz nemškega mesta Dresden, ki je v prostore TIC vstopil med našim obiskom. “Nastanjen sem v Bohinju. Prišel sem z vlakom. Le za nekaj ur. Tu sem dobil vse potrebne informacije. Ogledal si bom samostan na Kostanjevici, potem pa nazaj,” je povedal in dodal, da bi rad obiskal tudi sosednjo Gorico in si ogledal solkanski most, za kar pa mu bo zmanjkalo časa, tako da si bo to pustil za prihodnje leto, saj prihaja v Slovenijo že deset let. Skupaj z ženo, ki pa je “bolj lene sorte”, tako da se mu ni pridružila na izletu v Novo Gorico.

NACE NOVAK


Najbolj brano