Nevestni lastniki psov bodo po novem lahko kaznovani

Lastnike in skrbnike psov, ki z javnih površin ne bodo odstranili pasjih iztrebkov, bo po novem v Občini Miren-Kostanjevica lahko doletela kazen v višini 100 evrov.

V Mirnu psov ne bo več dovoljeno sprehajati kjerkoli - Lastniki bodo morali iztrebke ljubljenčka “odnesti domov”
V Mirnu psov ne bo več dovoljeno sprehajati kjerkoli - Lastniki bodo morali iztrebke ljubljenčka “odnesti domov”  

MIREN > Kot ugotavljajo v občini, se je število psov v zadnjem času izredno povečalo, lastniki štirinožcev pa na javnih površinah ne odstranjujejo njihovih iztrebkov. Dopuščajo, da onesnažujejo otroška in športna igrišča ter druge površine. Velikokrat so psi brez nadzora, prosto se sprehajajo po naseljih in vse več je napadov na ljudi.

Nov občinski odlok o obveznih ravnanjih lastnikov in skrbnikov psov, ki so ga občinski svetniki potrdili v torek, določa, da morajo lastniki psov z javnih površin sproti odstranjevati pasje iztrebke. Občina bo v šestih mesecih na javnih mestih postavila najmanj pet stojal z vrečkami ter koše za iztrebke in bo tudi zagotovila tedensko nameščanje vrečk in praznjenje košev. Po odloku psov ni dovoljeno voditi na otroška igrišča in zelenice v bližini vzgojno varstvenih ustanov, na pokopališča, športna igrišča, javne prireditve in na njive za pridelavo hrane ali krme. Lastnik oziroma skrbnik psa je dolžan na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo, torej mora biti pes na povodcu. Zanimiv pa je predvsem odstavek, ki določa, da mora biti pes na povodcu tudi “na površinah, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi”.

Izvajanje odloka bodo nadzirali medobčinski redarji. Lastnika, ki bo, denimo, peljal psa na otroško igrišče ali na javni površini ne bo počistil za svojim ljubljenčkom, bo lahko doletelo 100 evrov kazni, pravne osebe in samostojne podjetnike pa bodo oglobili s 700 evri. AO


Najbolj brano