Ne novih stanovanj, ker je starih preveč

Novogoriški stanovanjski sklad letos ne bo objavil razpisa za najem neprofitnih stanovanj. “Lani smo uspeli rešiti manj čakajočih kot običajno in je lista še obsežna,” odločitev utemeljuje direktorica sklada Nataša Leban. Z javnim povabilom že iščejo nova, pred kratkim pa so dobili gradbeno dovoljenje za blok v Prvačini. “Upamo, da letos začnemo graditi,” si obeta.

Stanovanjski sklad letos ne bo objavil razpisa za neprofitna stanovanja, saj je čakajočih na prednostni listi še  veliko. Je pa spet začel zbirati ponudbe za nakup stanovanj.
Stanovanjski sklad letos ne bo objavil razpisa za neprofitna stanovanja, saj je čakajočih na prednostni listi še veliko. Je pa spet začel zbirati ponudbe za nakup stanovanj. 

NOVA GORICA> Novogoriški stanovanjski sklad povprečju vsako leto streho nad glavo zagotovi med 50 in 60 prosilcem s prednostne liste, z vsakim novim razpisom pa se lista znova razširi. “Letos razpisa ne bo, saj smo lani kupili le 14 stanovanj. Rešenih je bilo sicer več prosilcev, a je lista še vedno obsežna. Poleg tega sta zaradi pritožbe prednostni listi A in B začeli veljati šele decembra lani,” pojasnjuje direktorica sklada Nataša Leban in dodaja: “Po zakonu niti nismo dolžni vsako leto objaviti razpisa. Da ga letos ne bo, se je strinjal tudi nadzorni odbor sklada. A povpraševanje je, zato ga nameravamo objaviti v začetku prihodnjega leta.”

Novogoriški sklad je pri gradnji stanovanj v Ulici Šantlovih dobro sodeloval z republiškim, ki je prispeval milijon evrov. V Novi Gorici so računali, da bodo lani oziroma letos to ponovili, a dogovora še ni. Tudi zato, ker se je na republiškem skladu zamenjalo vodstvo. “Projekte imamo, novo vodstvo nas je že pozvalo, naj skladu sporočimo, koliko stanovanj potrebujemo. Upamo, da bomo z republiškim skladom spet sodelovali,” si obeta Lebanova. Novogoriški sklad sicer ob mestne občine na leto dobi približno milijon evrov za zagotavljanje neprofitnih stanovanj.

Spet bodo kupovali stanovanja

Tudi brez nakupa ali gradnje stanovanj se sicer nekatera vsake toliko “sprostijo”. “Od 197 prosilcev z liste smo letos uspeli zagotoviti dom okrog 30 družinam, predvsem, ker so se stanovanja sprostila zaradi selitev in deložacij zaradi neplačil najemnin. Zaradi slednjega so se večinoma izselili posamezniki ali pari, težav pa ni bilo, saj so razumeli, da tako moramo ukrepati,” navaja Lebanova. Na prednostni listah A in B je tako še vedno skoraj 170 prosilcev.

Sicer namerava sklad letos kupovati, a tudi graditi stanovanja. Pred dobrim tednom so objavili javni poziv za nakup stanovanj ali zazidalnih zemljišč, ki bo trajal začetka junija. “Ponudb še nismo dobili, saj je še prezgodaj, se pa lastniki zanimajo. Dve podjetji sta se oglasili, saj se zanimajo, da bi obnovili stare hiše ali objekte,” našteva Lebanova. Glede na to, da se je na lanski javni poziv odzvalo kar nekaj lastnikov, se pričakuje, da bo letos podobno.

Gradili bodo blok v Prvačini

Sklad naj bi letos stanovanja tudi gradil. Prav pred dnevi so kupili zemljišče za gradnjo bloka v Prvačini. “Projekte smo imeli že pripravljene, ravnokar smo začeli postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt z desetimi stanovanji,” pravi Nataša Leban. Kdaj naj bi dovoljenje pridobili, ne more napovedati, računa pa, da bi stanovanjski blok začeli graditi letos. Obenem se sklad pripravlja tudi na na rekonstrukcijo hiše v bližini Čepovana, kjer naj bi pridobil nekaj stanovanj.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano