Najboljšim petdnevni obisk CERN-a v Ženevi

V Kongresnem centru Area Science Park v Padričah pri Trstu je pred dnevi potekal prvi #AttractYoung hackathon, namenjen iskanju tehnoloških rešitev za trenutne in prihodnje družbene izzive. Na njem je sodelovalo 55 mladih, starih od 17 do 30 let iz 14 držav.

55 mladih iz 14 držav, med njimi 13 novogoriških gimnazijcev, je  
skupaj iskalo pametne rešitve za boljšo prihodnost. Foto: Marino Sterle
55 mladih iz 14 držav, med njimi 13 novogoriških gimnazijcev, je skupaj iskalo pametne rešitve za boljšo prihodnost. Foto: Marino Sterle

PADRIČE > Med udeleženci je bilo tudi 15 Slovencev, od tega kar trinajst dijakov Gimnazije Nova Gorica, kar kaže, da se na Primorskem kalijo bodoči strokovnjaki, ki jim je mar za skupno prihodnost.

Na dvodnevnem hackathonu, ki je temeljil bolj na sodelovanju kot tekmovanju, so mladi, pomešani med seboj, iskali rešitve na področju aktualnih družbenih tem, kot so alternativni energetski viri, dostop do izobraževanja in kulture, odstranjevanje protipehotnih min, družbena vključenost, zdravje, varna prehrana, vode, odpadki in drugo.

Udeleženci so bili razdeljeni v deset skupin, vsaki skupini pa je bil dodeljen izkušen mentor, podporo pa so jim nudili tudi strokovnjaki s področja detektorjev in slikovne tehnologije.

S podporo vodilnih evropskih znanstvenih institucij

#AttractYoung hackathon so organizirali AREA Science Park, Sinhrotron Elettra v Trstu in INFN Trst - Nacionalni inštitut za jedrsko fiziko v sodelovanju s pobudo Attract, v kateri sodelujejo vodilne evropske znanstvene institucije.

Mladi navdušenci nad tehnologijo so pokazali veliko mero občutljivosti za družbene in okoljske tematike ter pripravljenost, da jih rešijo na ustvarjalen način.

“Najboljši se bodo lahko potegovali za vložek v svoj projekt v okviru 20 milijonov evrov vrednega sklada, ki ga je pobudi Attract namenila Evropska unija,” je povedal Sergio Bertolucci, koordinator znanstvenega odbora pri pobudi Attract.

Delo skupin je ocenjevala strokovna žirija, enako težo pa so imeli pri končnem točkovanju glasovi, ki so si jih skupine podelile med seboj, upoštevajoč, koliko je bila skupina pripravljena pomagati drugim, koliko je spodbujala druge pri njihovem delu in kako odprta je bila za sodelovanje.

V zmagovalni skupini tudi dva Slovenca

Zmagala je skupina The Silencers, v kateri sta sodelovala tudi dva Slovenca, Novogoričanka Zoja Muhič in David Klepej z Univerze na Primorskem. Za izziv “Silence as a sound profit” - šlo je za razvoj panelov, ki pretvarjajo zvočno energijo v električno energijo z izolacijo od hrupa, so bili nagrajeni s petdnevnim obiskom CERN-a v Ženevi in Evropskega sinhrotronskega pospeševalnika v Grenoblu.

“AttractYoung hackatona sem se veselila, saj sem vedela koliko različnih narodov in ljudi bo tam. Prijavila sem se zaradi izkušnje in ni se mi sanjalo, da bomo zmagali. Moja skupina je bila res izjemna. Niti za sekundo mi ni bilo žal, da sem se prijavila in celoten dogodek je zares presegel pričakovanja. Naučila sem se ogromno in to bi rada zagotovo ponovila,” je povedala Zoja Muhič.

“Najini skupini sta iskali rešitve na področju izobraževanja in kulture ter odkrivanja in zdravljenja bolezni. Novogoriški gimnazijci smo navdušeni nad načinom dela, nad udeleženci z vsega sveta in problemi, ki smo jih zagrizeno reševali. AttractYoung je odlična prilika za aktivno prispevanje k izboljšanju sveta,” sta povedali Tea Štanta in Ela Debeljak, udeleženki hackathona z novogoriške gimnazije.


Najbolj brano