Najbolj kulturna je ajdovska osnovna šola

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina si je prislužila naziv najbolj kulturne šole, ki ga izbira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSDK). Letos je naziv kulturna šola prejelo 85 osnovnih šol, ki so zadostile pogojem, v ožji izbor za višja priznanja pa se jih je uvrstilo 13.

Marko Repnik in ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena 
Kodele Krašna  Foto: Matej Maček
Marko Repnik in ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena Kodele Krašna  Foto: Matej Maček

AJDOVŠČINA > “Naziv Naj kulturna šola je za nas spodbuda in zagon za nadaljnje delo in upam, da nam bo tudi trenutna situacija to omogočala. Maske in maloštevilno občinstvo nas spravljajo v žalost, a trudimo se iskati nove poti, na primer s pomočjo tehnologij. Vsekakor ne bi zmogli tudi brez podpore občine in lokalne skupnosti. Mislim, da smo s pridobitvijo tega naziva stopili v velike čevlje, a se bomo zavzeto pripravljali za naslednje leto, ko bomo gostili zaključno prireditev,” so besede ravnateljice Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina Irene Kodele Krašna povzeli pri skladu.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, je vrednost kulturnega udejstvovanja učencev in mentorjev zmagovalne šole med drugim v tem, da je to prepoznano širše v lokalni skupnosti. Povezujejo se namreč z različnimi organizacijami, društvi in posamezniki iz lokalnega okolja.

Utrinek s februarskega dneva odprtih vrat na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina. (foto: Alenka Tratnik)

V 14 letih, kar poteka projekt Kulturna šola, je ta naziv prejelo že več kot 300 osnovnih šol po vsej Sloveniji. Kljub epidemiji covida-19 so v šolskem letu 2019/2020 v sodelovanju z JSKD v osnovnih šolah organizirali okoli 800 kulturnih dogodkov oziroma srečanj otroških skupin z različnih kulturnih področij. V programe sklada se vključuje približno 60 odstotkov celotne osnovnošolske populacije, so še sporočili z JSKD.

Poleg naziva Naj kulturna šola so v ponedeljek podelili še priznanja v kategorijah, vezanih na velikost šole, in za posebne dosežke na devetih kulturnih področjih, kot so folklorne dejavnosti, gledališke in lutkovne dejavnosti, likovne dejavnosti ter zborovske dejavnosti.

Priznanja je podelil direktor sklada Marko Repnik, lanska nosilka naziva Naj kulturna šola, Osnovna šola Boštanj, pa je poskrbela za kulturni program, ki so ga zaradi koronavirusnih razmer sicer izvedli v Ljubljani in ne na sami šoli kot vselej poprej.

V slovenskih osnovnih šolah kultura na visoki ravni

Repnik je poudaril, da je v osnovnih šolah po Sloveniji kultura prisotna na zelo visoki ravni in na vseh področjih kulturnega ustvarjanja in poustvarjanja. "Ponosni smo na to, saj se ravno v tem kažejo naše skupno dobro delo in prizadevanja, da kulturo ohranjamo in jo na primeren način predstavimo svojim potomcem," je dodal.

Poleg najimenitnejšega naziva Naj kulturna šola je JSKD podelil posebna priznanja še trem najboljšim šolam v kategoriji velike, srednje velike in male oziroma podružnične osnovne šole ter devetim šolam, ki s svojo dejavnostjo še posebej izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.

Primorcem še štiri priznanja

Posebna priznanja JSKD so si prislužile še štiri primorske izobraževalne ustanove. Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin in Osnovna šola Koper sta prejeli priznanje za posebne dosežke na področju zborovske dejavnosti.

Marko Repnik z Barbaro Kovačič (OŠ Tolmin) in Niti Krota Bagari (OŠ Koper) (foto: Matej Maček)

Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči je bila nagrajena s priznanjem priznanje za poseben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine.

Priznanje Osnovni šoli Dušana Muniha Most na Soči je prevzela pomočnica ravnatelja Romana Svetičič. (foto: Matej Maček)

Priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti pa je prejel Center za komunikacijo, sluh in govor Portorož.

Marko Repnik izroča priznanje Marku Strletu, ravnatelju Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož. (foto: Matej Maček)


Najbolj brano