Naj bo Panovec gozd, park, ali kaj vmes?

Sodeč po idejah študentov krajinske arhitekture, bi bilo mogoče območje mestnega gozda Panovec temeljito preurediti in s tem naravno povezati z urbanim delom mesta . A različni uporabniki ostajajo vsak na svojem bregu. Nekateri bi vanj še bolj posegali, drugi bi ga pustili takega, kot je.

Študentje so nanizali številne zanimive zamisli, kako urediti priljubljen gozd Panovec,  a različne skupine uporabnikov ostajajo vsaka na svojem bregu
Študentje so nanizali številne zanimive zamisli, kako urediti priljubljen gozd Panovec, a različne skupine uporabnikov ostajajo vsaka na svojem bregu 

NOVA GORICA> Študentje krajinske arhitekture s profesorjem Davorinom Gazvodo so na delavnici o ureditvi območja Panovca, nizali ideje, kako temu priljubljenemu zbirališču meščanov dati dodano vrednost. Od tega, da bi na zahodnem delu Panovca poudarek dali botaničnem vrtu, da bi območje sedanjega strelišča preoblikovali v veliko zeleno površino z igrali in igrišči, do tega, da bi industrijsko cono Meblo prenovili z rekreacijskimi, zabaviščnimi in stanovanjskimi objekti, na območju Mipa pa uredili raziskovalni ali wellness center. Nekateri bi preuredili območje vojašnice na Ajševici, pa postavili ptičje opazovalnice, razgledni stolp ali povezali kolesarske, sprehajalne in izobraževalne poti.

Razdeljeni v pet skupin, od katerih je bila vsaka osredotočena na svoj predel mestnega gozda in njegove povezave z mestom, so svoje predloge v ponedeljek predstavili v veliki občinski dvorani. A se je kasneje na okrogli mizi pokazalo, da imajo različni uporabniki Panovca zelo različne poglede na to, kaj narediti s tem območjem.

Zakladnica dobrih idej

“Panovec je za mesto izredna kvaliteta, ki je na žalost ali na srečo do danes nismo izkoristili,” je uvodoma dejal arhitekt Tomaž Vuga. Dodal je, da so takšne delavnice za razvoj mesta pomembne zaradi zakladnice idej, pa čeprav vse od njih niso izvedljive.“Bolj intenzivno, kot gremo v urejanje takega prostora, večji je strošek vzdrževanja,” je opozoril upokojeni profesor krajinskega planiranja in teorije Janez Marušič.Predstavljene ideje se mu vseeno niso zdele preveč fantazijske. Poudaril je še, da Panovec v novogoriški prostor prinaša vipavsko smer, ki se zaključi na goriškem gradu, in da bi bilo morda treba to bolj poudariti, saj predstavlja možnost povezave čez mejo.

“Da se je gozd Panovec ohranil, smo v 99 odstotkih zaslužni gozdarji. Zmotilo me je, da se o Panovcu govori kot o parku, saj to ni. Gre za primestni gozd,” se je iz občinstva oglasil Zoran Zavrtanik, uslužbenec Zavoda za gozdove. Povdaril je tudi izredne težave pri ohranjanju gozda zaradi vse težjega položaja gozdarske službe.

Zeleni predmet poželenja

“Panovec je veliko območje in predmet poželenja, zaradi katerega prihaja do navzkrižja interesov,” je povedal Niko Jurca, načelnik občinskega oddelka za okolje in prostor. Gozdarjem je izrazil vso čast za delo, ki ga opravljajo, a dodal, da je vsak predviden poseg “a priori” sprejet kot sovražni napad. Ocenil je tudi, da je kultura ohranjanja odprtega prostora več kot ohranjanje divje narave.

Iz občinstva je bilo kasneje slišati več, tudi popolnoma nasprotujočih si mnenj. Od tega, da bi morali biti gospodarski posegi gozdarjev v Panovcu prepovedani, in da lovci v njem nimajo česa iskati, do tega, da so bili študentje še preveč obzirni do tega območja, saj je vsenaokrog ogromno zelenih površin.

David Fučka iz Zavoda za varstvo narave je pojasnil, da pri izvedeni delavnici pogreša analizo vzdržnosti tega prostora. Prepričan je, da človek v Panovcu ne sodi prav povsod in da je gozd samostojen sistem, ki ne rabi človeka za urejanje.

“Seveda se da narediti tudi večfunkcionalno rešitev, a na neki točki mora biti določena hierarhija potreb uporabnikov, ki na koncu privede do neke konsezualne rešitve,” je v zvezi s paleto različnih mnenj in stališč povedal prof. Gazvoda in sklenil, da je bila delavnica koristna tudi zato, da se začnejo tovrstni pogovori.

Ker je očitno zanimanje za Panovec veliko, so razstavo vseh predlaganih rešitev za ureditev mestnega gozda podaljšali, tako da bo v avli mestne občine na ogled še vsaj teden dni.NACE NOVAK


Najbolj brano