Na ribji tržnici v Tolminu promovirajo kakovostno lokalno ribo

Ribja tržnica, ki so jo v soboto v Tolminu organizirali v okviru Festivala soške postrvi, je dišala po Mestnem trgu z različnimi dobrotami iz šarenke, ki jo gojijo v domačih ribogojnicah za prodajo in vlaganje v reke. Številni so prišli na pokušino in prijetno druženje ob pestrem programu.

V pokušino so bile pečene postrvi in  razni namazi iz postrvi. Foto: Neva Blazetič
V pokušino so bile pečene postrvi in razni namazi iz postrvi. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na ribji tržnici so med drugim ponujali na majhne koščke narezano in pečeno postrv, med namazi sta vabila iz prekajene postrvi s tartufi in iz prekajene postrvi s čilijem in kurkumo. V šotoru pri Kinogledališču je veliko pozornost požel prikaz priprave rib in ribjih jedi tako imenovani show cooking, ki ga je pripravil Valter Kramar iz kobariške restavracije Polonka. Svetoval je, da postrvi ni dobro preveč prepeči. Potekal je likovni ekstempore z zaključno razstavo v bližnji kavarni Grajski vrt. Akademska slikarka Jana Dolenc je v likovno delavnico privabilo mnogo otrok. Tolminski muzej je pripravil dan odprtih vrat, organizirali so brezplačno vodenje po starem jedru Tolmina in po učni poti ob Tolminki v sklopu novega turističnega produkta Zakladi ob reki, ki nastaja v okviru projekta Lasr Alpske reke.

Promocija kakovostne lokalne hrane

Kot pravijo organizatorji, želijo ribjo tržnico v prihodnje razvijati kot osrednji dogodek Festivala soške postrvi. Njen namen je namreč promocija ribe kot kakovostnega prehranskega vira ter s predstavljanjem ponudnikov iz lokalnega okolja splošni javnosti omogočati vzpostavitev krajših dobavnih verig, razvoj novih proizvodov in novih prodajnih priložnosti. Šarenka iz ribogojnic Ribiške družine Tolmin je pogosto tudi na meniju kuhinj javnih zavodih, vrtcev, šol, domov upokojencev.

Prihodnjo soboto se v popoldanskem času obeta druženje na pešpoti ob Tolminki Tolminke valčkov šum. Takrat bo svoja vrata odprla ribogojnica Faronika, ob Tolminki bo potekala šola muharjenja, spet bo zadišalo po ribah.

Strokovna predavanja

Številni vpleteni organizatorji od Občine Tolmin do RD Tolmin in zavoda Dolina Soče v sklopu festivala omogočijo tudi razna predavanja in izobraževanja. Proti koncu marca so denimo pripravili kulinarično delavnico za gostinske ponudnike. V sredo, 16. aprila, se v prostorih ribiške družine obeta strokovni posvet Šarenka - dolgoletni dobrodošli gost ali tujek v ekosistemu. V četrtek, 17. aprila, bodo v kobariški Zeleni hiši razmišljali, kako ohraniti in uravnotežiti prostor za rekreacijo med domačini in turistično gospodarsko dejavnostjo. Festival se bo zaključil na Dan zemlje, 22. aprila. Program dopolnjujejo čistilne in delovne akcije različnih organizatorjev, naravoslovni dnevi za osnovne šole in vrtce ter promocija knjižnih vsebin.


Najbolj brano