“Na elektriko” do češenj

Prihodnja dva vikenda bodo Brda v znamenju svojega praznika češenj. Napovedujejo ga še bogatejšega kot v preteklosti in tudi slovesni poroki bo moč biti priča. Kmalu za tem pa bo obiskovalcem Brd na voljo novost v turistični ponudbi. Gre za “električna” kolesa.

Poslej bo premagovanje vzponov po briških gričih lažje
Poslej bo premagovanje vzponov po briških gričih lažje  

DOBROVO, ŠMARTNO> V petek se v Šmartnem začenja 46. praznik češenj, glavni turistični dogodek za Brice, ki vselej pritegne množice in ki ga že nekaj let zapovrstjo prirejajo na dveh prizoriščih - v Šmartnem in potem na Dobrovem. Na ducate zabavnih, glasbenih, kulturnih, športnih in kajpak vinsko-kulinaričnih dogodkov se bo zvrstilo v dveh vikendih, v prihajajočem in potem med 8. in 10. junijem, ko bo vrhunec praznika.

Prireja ga briški zavod za turizem, mladino, kulturo in šport skupaj s šmartensko Agencijo Jota (in ob sodelovanju TIC), dva dogodka v sklopu praznika, in sicer dneve odprtih kleti (nedelja, 3. junija) ter kolesarski maraton češenj (sobota, 2. junija) pa “prispevata” Vinoteka Brda oziroma Vinska klet Goriška brda. Predstavniki organizatorjev so včeraj družno predstavili dogajanje med praznikom, kakor tudi nekatere novosti, ki jih Brda že ponujajo ali pa jih bodo kmalu ponujala svojim obiskovalcem.

Med slednjimi bo možnost izposoje koles na električni pogon, ki bodo turistom najbrž že to poletje na voljo pri hotelu v Kozani in onem, še nastajajočem, v Šmartnem. Izposojo si bo mogoče tudi naročiti vnaprej preko spletnega portala Bikeways (www.mathitech.com/bikeways). To spada v novi koncept razvoja turizma v Brdih, kjer je zdaj med drugim na voljo skoraj 500 turističnih postelj, a kjer goste težko zadržijo za daljši čas.

Med drugim se pripravlja tudi na postavitev dveh polnilnic za električne avtomobile in turistom bodo ponujali omenjena kolesa. Baterija, s katero so opremljena, je sicer mišljena predvsem za premagovanje vzponov, a ker so Brda gričevnata, je pomoč kot nalašč, zlasti za nevajene kolesarjenja.

Tisti, ki so vajeni pohodništva, pa se bodo poslej lahko odpravili tudi na mednarodno pot, ki vodi čez Brda: od Golega Brda mimo Dobrovega do Kozane in naprej proti Krminu. Gre za pot od avstrijskega Grossglocknerja do Milj pri Trstu, ki so jo zarisali čez briško ozemlje in zgornje Posočje ter zanjo pripravili promocijski material. V Brdih s tem računajo na še več nemško govorečih turistov.

Sicer pa se novosti obetajo še na prazniku češenj, ki se začenja v petek ob 10.30 uri v šmartenski Briški hiši z odprtjem razstave Zdrava hrana, delom otrok iz briških vrtcev. Glavna “sprememba” bo briška poroka, na sporedu v soboto, 9. junija, ob 14. uri na gradu Dobrovo. Dan prej pa bodo v Šmartnem proslavili zaključek prenove ulic med obzidjem in parkirišča pred njim. Že v prihajajočem vikendu se bosta zvrstila dan odprtih kleti (dobrodelen), ko bo 26 kmetij ponujalo v pokušino 120 vin, in kolesarski maraton, ki navadno pritegne čez tisoč kolesarjev. In ne bodo manjkali koncerti, tržnice, kakor ne sprevod vozov v nedeljo, 10. junija, popoldne na Dobrovem. Prikazal bo prav to, čemur služi praznik: kako pritegniti ljudi v Brda. Program praznika je objavljen tudi na spletišču www.praznik-cesenj.com. AS


Najbolj brano