Mlekarna Ekolat praznuje deset let

Vipavska mlekarna Ekolat bo s sobotnim praznovanjem obeležila 10. obletnico. Praznično dogajanje se bo začelo ob 10. uri.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Italijansko-slovenska družba Ekolat je konec leta 2013 kupila nekdanjo vipavsko mlekarno in po celoviti prenovi objekta leta 2015 uspešno zagnala poskusno proizvodnjo in na tržišče dala prve tone mocarele, pridelane iz slovenskega mleka, po recepturi italijanske mlekarne Trevisanalat.

Če so začetke njihovega delovanja v gospodarsko zahtevnih časih na Vipavskem spremljali zadržanost in tudi pomisleki, se v podjetju, ki je od leta 2018 član skupine Sabelli, družinskega podjetja iz mesta Ascoli Piceno, po desetih letih pohvalijo z rastjo prihodkov, širitvijo in modernizacijo proizvodnje ter z večanjem števila zaposlenih, sta na novinarski konferenci poudarila prokurist podjetja Peter Selčan in vodja obrata Luca Abatti.

Lani je podjetje predelalo 26 milijonov litrov mleka in izdelalo 4,5 milijona kilogramov mocarele oziroma 40 milijonov kosov mocarele ter ustvarilo 21 milijonov evrov prihodkov. Letos načrtujejo 15-odstotno rast - do konca aprila so predelali 9 milijonov litrov mleka in izdelali 1,6 milijona kilogramov mocarele.

V Ekolatu poudarjajo, da je 95 odstotkov mleka slovenskega, dobavlja ga poslovni partner Mlekop. Trenutno proizvodnja poteka na dveh polno operativnih linijah, kmalu bodo dodali še tretjo, do konca leta pa načrtujejo tudi njihovo popolno avtomatizacijo. V podjetju je trenutno približno 45 zaposlenih, poleti, ko je glavna sezona, jim pomagajo tudi sezonski delavci in študentje.

Po besedah Selčana blagovna znamka vipavske mocarele Cvet na slovenskem tržišču med kupci uživa sloves kakovostnega izdelka, vipavsko mocarelo pa zaradi kakovosti in okusa cenijo tudi v tujini, kamor izvozijo 97 odstotkov proizvodnje. “Večinoma trgovskim verigam v Italijo, med katerimi je od lani tudi COOP, pa tudi v Savdsko Arabijo in v severne države,” je pojasnil namestnik vodje obrata Matej Premrl. at


Najbolj brano