Mladi ohranjajo čipkarsko tradicijo

Za prihodnost čipkarstva se ni bati. Na državnem tekmovanju, ki tradicionalno poteka ob nedeljskem zaključku festivala idrijske čipke, se je za državne naslove pomerilo kar 152 otrok. Učenci Čipkarske šole so osupnili tudi z razstavljenimi čipkami. Obiskovalci so za najlepšo izbrali čipko Benjamina Jamška iz Črnega Vrha.

Benjamin Jamšek iz Črnega Vrha je v najlepšo čipko po izbiri obiskovalcev vklekljal 500 delovnih ur. Foto: Saša Dragoš
Benjamin Jamšek iz Črnega Vrha je v najlepšo čipko po izbiri obiskovalcev vklekljal 500 delovnih ur. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Sopara, ki je pospremila vročino na državnem tekmovanju v klekljanju, ni okrnila kakovosti tekmovalnih čipk 152 otrok v petih kategorijah in niti 17 tekmovalk odraslih v dveh kategorijah.

Malo odraslih tekmovalk ni presenečenje

Če otroci ne popuščajo (na državno tekmovanje se prebijejo skozi regijska tekmovanja), je bilo število odraslih tekmovalk eno najnižjih doslej. To ne preseneča. Klekljarice, ki podpirajo tri vogale čipkarstva in festivala (ob dveh svojih so sklekljale še vse čipke za razstavi študentk tekstilij in za oblačila za gledališko predstavo), so na dan tekmovanja utrujene. Sočasno vedo, da je njihovo delo podcenjeno. Razstavo imenitnih slovesnih pogrinjkov, ki so jo pripravljali leto dni, so prvič zaprli po dveh dneh. Ker je spodletelo pri načrtovanju in ima galerija sv. Barbare že pripravljeno novo razstavo. “Tudi mize, ki so jih morali najeti za postavitev pogrinjkov, so drage,” je drugi razlog pojasnila predsednica društva Andreja Uršič.

Pri denarju se je zataknilo že spomladi. Društvu klekljaric idrijske čipke v javnem interesu so v proračunu občine za vse delo namenili 4000 evrov. Da so si čipkarice izborile nadaljnje štiri evrske tisočake, so morale svetnikom občine napisati dolgo utemeljitveno pismo.

Najlepšo čipko je že drugič sklekljal fant

“Rada ustvarjam in klekljam. Zaradi globoke podcenjenosti dela klekljaric pa sem letos z zelo težkim srcem prišla na festival,” je povedala vrhunska klekljarica, članica društva iz Spodnje Idrije, ki živi na Žirovskem - Mira Guzelj.

Guzeljeva je osvojila prvo mesto in zlato priznanje v najtežji odrasli kategoriji klekljanja polpremeta in risa z luknjicami. Za njo sta srebro in bron priklekljali Milena Kalan Frančeškin (Nova Gorica) in Anica Uršič (Idrija). V kategoriji idrijskega risa s polpremetom je zmagala Marjeta Adam (Logatec), pred Vido Ferfila (Cerknica) in Valerijo Krivec iz Spodnje Idrije.

V otroških kategorijah so državni prvaki postali Hana Tratnik (Col), Ema in Sara Demšar (obe Železniki), Nika Mravlja (Črni Vrh) in Lija Molek (Vrhnika).

Dijak srednje gradbene šole Benjamin Jamšek (Črni Vrh) je v najlepšo čipko po izbiri obiskovalcev razstave otrok čipkarske šole, v tehnično zahteven prtič, vklekljal 500 ur. Skupaj s Kristjanom Likarjem (za najlepšo čipko je bil nagrajen pred dvema letoma) je razstavil še zgovorno čipko “Voda”. Z njo sta fanta opozorila na onesnaževanje okolja in na lanskem svetovnem kongresu čipkarskega združenja na Nizozemskem dobila priznanje.


Najbolj brano