Mladi mojstri muharjenja

Ribiška družina Ajdovščina je na reki Vipavi gostila dve tekmi mladinskega državnega prvenstva v muharjenju. 17 mladih mojstrov muharjenja je pokazalo vse svoje veščine, saj se bo najboljših pet v skupni razvrstitvi DP uvrstilo v državno reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo. Ujetih rib ni manjkalo in tudi 62 centimetrov dolga kraljica soške postrvi se je pustila presenetiti.

V tekmah mladinskega državnega prvenstva v muharjenju se je 
pomerilo 17 mladih  ribičev. Foto: RD Ajdovščina
V tekmah mladinskega državnega prvenstva v muharjenju se je pomerilo 17 mladih ribičev. Foto: RD Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Ajdovščina je znova zbrala ribiško druščino, tokrat kot gostiteljica tretje in četrte tekme mladinskega državnega prvenstva v muharjenju. Tekmovanje se odvija pod okriljem Ribiške zveze Slovenije in šteje letno od šest do osem tekem. Tekmovanje je potekalo na reki Vipavi, v kateri ob veliki zagnanosti in trudu članov RD Ajdovščina rib ne manjka. Med njimi so soška postrv, lipan, potočna postrv, šarenka, klen, mrena, podust in križanci.

Za točke DP se je tokrat pomerilo 17 mladih tekmovalcev iz osmih ribiških družin z različnih koncev Slovenije. Tudi za to ribiško tekmovalno disciplino pa veljajo posebna pravila. “Vsak udeleženec lahko muhari le znotraj svojega tekmovalnega sektorja, ki je dolg od 80 do 120 metrov. Tekmovalci lahko uporabljajo zgolj tehniko muharjenja z umetnimi muhami, ki so zvezane na trnke brez zalusti. Ob vsakem tekmovalcu je ves čas prisoten sodnik, ki izmeri vsako ujeto ribo in jo nepoškodovano vrne v reko. Za rezultat šteje vsaka ujeta riba, in sicer se vsak ulov točkuje s 100 točkami in za vsak centimeter dolžine ribe se v rezultat doda še deset točk,” je pojasnil član upravnega odbora RD Ajdovščina Luka Jejčič.

Tim Žgajnar je na muho ujel 63 centimetrov dolgo lepotico soške postrvi. (Foto: RD Ajdovščina)

Mladi tekmovalci so pokazali vse svoje veščine, saj se bo najboljših pet v skupni razvrstitvi na državnem prvenstvu uvrstilo v državno reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo. Zmagovalec tretje tekme DP je postal Ticijan Paljk, na drugo mesto seje uvrstil Žiga Brodnik, na tretje pa Žan Čeperlin. V četrti tekmi je zmagal Ambrož Paljk, drugi je bil Jakob Longar, tretji pa Žiga Brodnik.

Na odprtem prvenstvu za vezavo najboljše umetne muhe je prvo mesto za najboljši realistični posnetek naravnih organizmov osvojil
Marijo Kozina

Ribiško druženje v Ajdovščini so zaokrožili s podelitvijo nagrad za 35. odprto prvenstvo za vezavo najboljše umetne muhe Slovenije. Kot je pojasnil Jejčič, gre za eno od najstarejših tovrstnih tekmovanj v Evropi, na njem pa sodelujejo vezalci s celega sveta. Letos je na natečaju sodelovalo kar 31 vezalcev iz dvanajstih držav, ki so sodelovali s 63 vzorci umetnih muh. Prvo mesto za najboljši realistični posnetek naravnih organizmov je osvojil Marijo Kozina iz Hrvaške, drugo Joaqin Lopez Qintas iz Španije, tretje pa Dumitri Gabriel Grebenisa z Islandije. V kategoriji ličink in mokrih muh je prvo mesto osvojil Manuel Chapa Martin iz Španije, drugo Marijo Kozina iz Hrvaške, tretji pa je bil Slovenec Simon Urbas.


Najbolj brano