Mladi Idrijčani z zmagovito idejo Heritage Lab do prve nagrade

Med 720 idejami, ki jih je Evropska komisija dobila na razpis za pospeševanje zaposlovanja mladih, se je društvo Idrija 2020 prebilo na vrh. Pred dnevi je v Bruslju z ekipama Italije in Romunije prejelo enakovredno prvo nagrado. S čekom za 50.000 evrov bodo mladi pod vodstvom Matevža Strausa idejo poskušali uresničiti.

Matevž Straus, ustanovitelj društva Idrija 2020, je Heritage Lab 
privedel do prve nagrade Evropske komisije. Foto: Saša Dragoš
Matevž Straus, ustanovitelj društva Idrija 2020, je Heritage Lab privedel do prve nagrade Evropske komisije. Foto: Saša Dragoš

BRUSELJ, IDRIJA > Heritage Lab - dediščinski laboratorij, idejo za oblikovanje delovnih mest, naslonjenih na ostaline preteklosti, mladi društva Idrija 2020 razvijajo že več let. Na razpis Evropske komisije so spomladi oddali dodobra premišljeno idejo. Skozi prebijanje od polfinala do finala so jo s pomočjo domačih in državnih skrbnikov dediščine izpilili tako, da so v četrtek dobili nagrado za prvo mesto in z njim ček za 50.000 evrov.

Za Idrijo, a tudi širše uporaben model

Poročali smo že, da se je ekipa mladih strokovnjakov, ki jo je povedel urbani sociolog Matevž Straus, spomladi podala na tekmovalno pot zbiranja idej za nova, inovativna delovna mesta za mlade v lokalnih okoljih. Tekmovanje: EU Social Innovation Competition je razpisala evropska komisija. Ker ima društvo Idrija 2020 izdelanih obilo idej za oživitev idrijske živosrebrne in urbane dediščine, je bil predlog za oblikovanje laboratorija v pomoč privedbi idej v prakso, na dlani.

Najtežjo stopnico - izbiro med 30 polfinalistov izmed 720 idej - je društvo prestopilo poleti. Po dodatnem usposabljanju v Romuniji in dodelavi modela je jeseni pristalo med desetimi finalisti. Minuli teden, ko so idejo, pospremljeno s poslovnim modelom, mladi člani zagovarjali v Bruslju, so prepričali za prvo nagrado.

“V ekipi Idrija 2020 smo srečni in navdušeni, da je žirija dala priložnost profesionalizaciji, kontinuiranemu delu in razširitvi naših dosedanjih aktivnosti v prakso. Pred nami je zanimiva pot. Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pri razvoju Heritage Lab ideje pomagali,” je po prejemu nagrade povedal Straus. Še pred odhodom v Bruselj pa nam je zagotovil, da so model pripravili tako, da bo uporaben v Idriji in vsepovsod drugod po Sloveniji.

Laboratorij z mentorsko podporo

Da pri uresničevanju idej ne želijo biti odvisni od domačih in mednarodnih razpisov, so avtorji projekta (ob Strausu še Drejc Kokošar, Žan Menart in Urban Šlabnik) povedali že pred odhodom v Bruselj. Nagrada bo torej omogočila le zagon inkubatorja s podporo strokovnih mentorjev, ki naj bi, med ostalim, prepričal tudi sovlagatelje. S poslovnim modelom pa so že nakazali učinkovito pot prek vsemogočih zakonitih in tudi povsem birokratskih ovir za podjetniško oživljanje dediščine. Preostala enakovredna nagrajenca - ekipi Romunije in Italije - bosta razvijala karierni avtobus, ki bo mlade iz najbolj oddaljenih predelov Romunije oborožil s poslovnimi znanji, in model potovanj, ki bo sočasno nudil delovna mesta.


Najbolj brano