Miklavič je novi župan, Arčon zapušča lokalno politiko

Klemen Miklavič iz Goriška.si je nov župan Mestne občine Nova Gorica. V njegovem štabu je bilo veselo že od objave prvih volilnih rezultatov, saj je ob vsaki novi objavi vodil pred aktualnim županom Matejem Arčonom. Ko je postalo jasno, da bo imela Mestna občina Nova Gorica v naslednjem mandatu novega župana, je v štabu zadonela pesem Queenov We are The Champions.

Spontan objem vodilnega trojčka Goriška.si Simona Rosiča, Luke 
Manojlovića in novega župana Klemna Miklaviča (z leve).  Foto: Nace Novak
Spontan objem vodilnega trojčka Goriška.si Simona Rosiča, Luke Manojlovića in novega župana Klemna Miklaviča (z leve).  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Zgleda, da so ljudje oziroma mi z njimi vzpostavili neko vez zaupanja in to kažejo tudi rezultati. Kljub temu, da tesni, smo veseli in začenjamo neko novo zgodbo v naših krajih. Prvič se je zgodilo, da so se občani s svojo listo kolektivno ponudili volilcem in tudi zmagali na volitvah,” so bile prve besede Klemna Miklaviča po tem, ko je postalo jasno, da je zmagovalec lokalnih volitev.

Udeležba občutno nižja

Udeležba je bila v Mestni občini Nova Gorica včeraj 41,8 odstotna, kar je za slabih sedem odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma. To je sicer običajno, je pa Nova Gorica po udeležbi zaostala tudi za slovenskim povprečjem, ki je bilo 47,9 odstotka in povprečno udeležbo v slovenskih mestnih občinah, ki je znašala 45,4 odstotka.

Povedal je tudi, da je obraz gibanja Goriška.si, ki je kandidiral za župana, da ga v mestnem svetu pričakuje velika ekipa sodelavcev in da se bo zato, z dobro zaslombo v mestnem svetu, počutil lagodneje.

Najprej zaposleni, nato univerza

O svojem prvem koraku v vlogi župana je pojasnil, da se mora srečati z vsemi zaposlenimi, se predstaviti in jim predstaviti cilje. “Jutri greva z ustanoviteljem gibanja Luko Manojlovićem obiskat rektorja univerze, če naju bo sprejel, kajti univerza je zelo pomembna institucija v našem kraju in simbolično smo mu obljubili, da ga bomo prišli obiskat, če zmagamo.”

Klemen Miklavič

novi župan

“Prvič se je zgodilo, da so se občani s svojo listo kolektivno ponudili volilcem in tudi zmagali na volitvah.”

O morebitni prevetritvi občinske uprave je povedal: “Naredili bomo tako, da bo 'mašinerija' naoljena, se pravi, da bo dobro delala, ker imamo zelo ambiciozne načrte. Poudarek bo na motivaciji zaposlenih. Tam je okrog 90 zaposlenih, ki potrebujejo navdih, cilje in motivacijo za uresničevanje teh ciljev.”

O protikandidatu Mateju Arčonu je dejal, da je poraženec težka beseda, saj je Arčon naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, in je tudi delal. “Neke stvari je tudi dobro delal, tako da spoštujem njegovo delo in če mi bo prišel čestitat, bom zelo vesel.” Arčon se je pozno zvečer dejansko oglasil v štabu Goriške.si in zmagovalcu stisnil roko.

Klemen Miklavič

novi župan

“Občina je podeželje in mesto. Eno brez drugega ne more shajati in skupaj imamo priložnost za prihodnost.”

Podeželje ima svojo težo

To, da je bila volilna kampanja v Novi Gorici zelo strpna, ga veseli, saj je treba ljudem povrniti vero v demokracijo in vero v politiko. “Vsi kandidati v prvem in Matej Arčon v drugem krogu so pristali na to, da vodimo tako kampanjo, da bodo prišli do izraza naš program, naš slog vodenja in da nizkih udarcev ne bo. To nam je uspelo. Upam, da so ljudje začutili, da je demokracija vseeno nekaj, kar velja negovati in vzgajati, in da bomo imeli na naslednjih volitvah še večjo udeležbo.”

Matej Arčon

“Priznati moram, da nisem pričakoval takšnega razpleta. volitve so izbira, ljudje so izbrali, spoštujem odločitev vseh volilk in volilcev.”

Kot poglavitno za zmago je ocenil to, da so ponudili neko novo obliko pristopa, se pravi gibanje: “Smo ekipa z zanosom, z energijo in to smo uspeli sporočiti in prenesti tudi na občanke in občane.”

Pomembno vlogo pri njegovi zmagi so imeli tudi volilci na podeželju. “To je bil zelo težak projekt. Podeželje je bilo skeptično, skeptično je tudi do občine. Počutijo se zapostavljene, ampak zgleda, da smo v zadnjih 14 dneh tudi podeželju uspeli povedati, da je naš program usmerjen tudi v razvoj podeželja. Občina je podeželje in mesto. Eno brez drugega ne more shajati in skupaj imamo priložnost za prihodnost.”

Matej Arčon

“Vsekakor pa novemu županu ne mislim s svojim načinom dela, ki sem ga vpeljal v lokalno politiko, ki je bila zame politika konsenza, nagajati in metati polena pod noge.”

Naslednja štiri leta bodo od minulih osmih, tako Miklavič, drugačna predvsem v slogu vodenja. Prizadeval si bo imeti trdno zavezništvo v mestnem svetu, zato da bodo lahko izvajali jasne cilje in dolgoročne korake: “Ponudili smo spremembe, novost in nek poseben stil, neko barvitost. In ta barvitost nas bo vodila tudi v tem mandatu, zato se zahvaljujem volilcem, občankam in občanom in jih vabim tudi, da se nam v tem krojenju lokalne politike pridružijo.”

Arčon ne bo mestni svetnik

V štabu Mateja Arčona v zabavišču Magma X je bilo vzdušje sprva še umirjeno in sproščeno in se s prvimi objavljenimi rezultati, ko je Miklavič povedel, ni pretirano spremenilo. Na polovici preštetih glasov, ko se razmerje med protikandidatoma še kar ni spreminjalo in je Miklavič vodil za približno 500 glasov, pa so se začeli kazati prvi znaki zaskrbljenosti, predvsem pri nekaterih podpornikih.

Ker se razlika tudi pri višjem odstotku preštetih glasov ni zmanjševala in je Miklavič vseskozi vodil za nekaj sto glasov, je napetost postala bolj otipljiva, Arčon pa se je z ožjo ekipo umaknil v bolj umirjen kotiček. Ko je slednjič postalo jasno, da je Nova Gorica dobila novega župana, je, takrat že kot nekdanji župan, Matej Arčon stopil pred mikrofon PN: “Priznati moram, da nisem pričakoval takšnega razpleta. Volitve so izbira, ljudje so izbrali, spoštujem odločitev vseh volilk in volilcev. V življenju je tako, da se ena vrata zaprejo, druga odprejo. Jaz vem, da sem to funkcijo opravljal z veseljem, srcem, da sem veliko projektov nastavil za naprej. Ljudje so se odločili, da želijo spremembe, kakšne so, bo pokazal čas,” so bile njegove prve besede za PN po objavljenih rezultatih.

Poudaril je, da je z ekipo v zadnjih letih uspel v Novo Gorico pripeljati 22 milijonov EU, nastavil je številne projekte, ki so izvedljivi in je zanje zagotovljen denar. “Novemu županu želim, da jih uspešno izpelje. Kakorkoli bom lahko, bom pripomogel k temu. Vsekakor pa novemu županu ne mislim s svojim načinom dela, ki sem ga vpeljal v lokalno politiko, ki je bila zame politika konsenza, nagajati in metati polena pod noge,” je poudaril.

In obenem nekoliko presenetil, ko je zatrdil, da se umika iz lokalne politike: “Ne, ne bom mestni svetnik,” je dejal in s tem potrdil, da se bo odpovedal sedežu, ki mu pripada kot nosilcu svoje liste. Dal je vedeti, da ga zanimajo čezmejni projekti: “Če bom imel kakšno možnosti in priložnost sodelovati pri le-teh, bom zadovoljen.”

Tekma je bila umirjena, a resna

Če je bil drugi krog pred štirimi leti, ko se je aktualni Arčon soočil z ustanoviteljem Goriške.si Luko Manojlovićem, manj napet, tudi v predvolilni kampanji pa sta se protikandidata z več stvarmi strinjala kot pa si nasprotovala, je bil tokratni, ko je Arčonu nasproti stal Miklavič vendarle bolj napet. Kampanja je bila, predvsem v primerjavi s kakšno drugo, južnejšo primorsko občino, zelo umirjena, kar pa ne pomeni, da Miklavič ni bolj odločno poudarjal razlike s protikandidatom in potrebo po novem obrazu na čelu mestne občine. Da si novosti marsikdo želi, je morda delno nakazoval že odličen rezultat Goriške.si, ki je dobila sedem mandatov, tri več ko doslej, in padec Arčonove liste, ki je dva izgubila in pristala pri štirih. To pa še zdaleč ni avtomatično pomenilo, da si želijo tudi zamenjave prvega občana.

Arčon je v drugi krog šel s kar zajetno popotnico 1512 glasov. V prvem je namreč v prejel skupno 4718 glasov (37,35 odstotka), Miklavič pa 3206 glasov (25,38 odstotka). V mestu sta si bila zelo blizu, v primestnih KS je Arčon že imel okrog 250 glasov več, najbolj kratek pa je bil Miklavič na preostalem delu občine, saj je na Trnovsko-Banjški planoti in v Vipavski dolini skupaj za Arčonom zaostal za približno 1550 glasov.

So se obrestovale poti na vas?

Prav zato je s svojo ekipo bistveno več pozornosti kot v prvem krogu posvetil obiskom “nemestnega” dela občine oziroma tistih krajev, kjer bi utegnil tehtnico prevesiti v svoj prid. Arčon srečanj po krajevnih skupnostih pred drugim krogom ni prirejal in vprašanje je, ali ni ta odločitev bistveno vplivala na končni izid.

Medtem ko so Arčona poleg njegove podprle liste SAB, Desus, SMC in Listi obrti in podjetništva in Lista Roberta Goloba, sta Miklaviča poleg njegove Goriške.si posredno še ZZP in SDS, ki ga sicer uradno nista imenovala, a sta volilcem položila na dušo, naj volijo za spremembe. Prav s podporo SDS zunaj mesta se zdi, da je Miklavič računal na precej glasov več kot v prvem krogu.

Morda se obeta koalicija

Porazdelitev mandatov v 32-članskem mestnem svetu je zanimiva. Županova Goriška.si ima sedem mandatov, pet jih ima SD, ki v drugem krogu ni podprla nobenega od kandidatov, v prejšnjem mandatu pa je bila v opozicijski drži. Še pet jih ima SDS, ki je sramežljivo podprla Miklaviča, a so, vsaj če gledamo pozo SDS na nacionalni ravni, idejne razlike med stranko in Goriško.si opazne.

Če seštejemo sedeže Liste Mateja Arčona in strank ter list, ki so ga podprle, dobimo 12 svetnikov. Vmes pa so posamični glasovi Levice, NSi in ZZP ter manjših programskih list.

Miklavič na soočenju PN pred drugim krogom ni prav jasno odgovoril na vprašanje, ali namerava oblikovati koalicijo ali nadaljevati Arčonovo politiko konsenza. Razumeti je bilo, da bo iskal široko zavezništvo čez politične delitve, a se bo skušal z morebitnimi partnerji poenotiti o nekaterih ključnih dolgoročnih projektih, ki bodo v središču delovanje občinske uprave, ne glede na to, s katerimi sprotnimi, perečimi težavami se bo morala soočati.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Zmagale so spremembe

V Novi Gorici se je zgodil preobrat, ki ga je malokdo pričakoval. Čeprav se je Klemen Miklavič v kampanji izkazal kot dober retorik in mu nasploh ni imel kdo česa očitati, je prevladovala ocena, da tudi Mateju Arčonu ni očitati toliko, da bi ga ti očitki lahko stali županskega položaja. Je bila odločilna nižja udeležba? So tehtnico prevesili volilci, ki so v prvem krogu podprli druge kandidate? To bodo pokazale povolilne analize. A če je lahko Arčonu danes zelo žal, mora biti Miklaviča po drugi ...

Preberi več

Najbolj brano