Medvešček novi častni občan

S slavnostno sejo v Slovenskem narodnem gledališču so sinoči obeležili praznik Mestne občine Nova Gorica. Naziv častnega občana so dodelili etnologu in umetniku, edinstvenemu raziskovalcu staroverstva Pavlu Medveščku.

Najvišjo občinsko nagrado, naziv častnega občana, je 86-letni 
Pavel Medvešček dobil “za življenjsko delo izjemnega pomena na 
področju  likovne in besedne umetnosti ter ključen prispevek k 
poznavanju kulturne in duhovne dediščine naših krajev.
Najvišjo občinsko nagrado, naziv častnega občana, je 86-letni Pavel Medvešček dobil “za življenjsko delo izjemnega pomena na področju likovne in besedne umetnosti ter ključen prispevek k poznavanju kulturne in duhovne dediščine naših krajev. 

NOVA GORICA > Najvišjo občinsko nagrado, naziv častnega občana, je 86-letni Pavel Medvešček dobil “za življenjsko delo izjemnega pomena na področju likovne in besedne umetnosti ter ključen prispevek k poznavanju kulturne in duhovne dediščine naših krajev. Njegovo raziskovalno in ustvarjalno delo je pomembno za ves slovenski prostor pa tudi širše.”

Najvišje priznanje na področju kulture, nagrado Franceta Bevka, je letos dobil igralec, prvak Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Radoš Bolčina. Prejemniki nagrad MONG so trije. Zdravnica Vidojka Majcen Vuga, ki praznuje 96 let, je opravila “pionirsko delo na področju zdravstvenega varstva otrok na Goriškem.” Ana Anita Mokorel je pravnica in nagrado prejema za dolgoletno prostovoljno delo na področju humanitarnosti. Med drugim je bila 13 let predsednica Goriške društva za osteoporozo. Šolske sestre iz tržaške province red Sv. Frančiška Kristusa kralja nagrado prejemajo zaradi zgodovinskih zaslug pri več kot 100-letni skrbi za aleksandrinke, goriške izseljenke v Egipt.

V rokah mladih umetnikov

Pod taktirko režiserke Terezije Gregorič so se na odru SNG predstavili igralci in glasbeniki mlade generacije. Nastopili so gledališki igralci Matija Rupel, Jakob Šfiligoj, Borut Petrović in drugi, pianist in glasbeni aranžer Anže Vrabec s triom ter video ustvarjalca Urban Košir in Aljaž Novak.

Plakete letos prejmejo nogometni trener Miran Srebrnič, dolgoletna članica Kulturnega društva Slavec Olga Srebrnič, športni klub Twist in literarni klub Govorica.

Pred slovesnostjo so se v Novi Gorici zbrali župani in podžupani občin širše regije oziroma nove nastajajoče pokrajine, torej iz nekdanje velike novogoriške občine, Vipavske doline, Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega. “Ob robu današnjega svečanega večera smo se prvič skupaj usedli in odprli razpravo o predlogu zakona o pokrajinah,” je povedal župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič in dodal: “Imamo občutek povezanosti, imamo voljo, imamo ideje. Pred nami so skupni, regijski izzivi. Predvsem pa vemo, da bomo našo regijo dosegli le, če se bomo sami zbudili in se združili v skupnih projektih. Nikogar ni, ne v Ljubljani ne v Bruslju, ki bo namesto nas razvijal naše kraje.” Izzive za prihodnost občine in regije je povezal z delom novega častnega občana: “Pavlu Medveščku so predniki iz naših prostorov prepustili vpogled v njihovo vedenje, znanje, modrost in spoštovanje. Meje jih niso zanimale, spoznali so se na življenje in sožitje z naravo. Njihovo sporočilo je prišlo k nam v trenutku, ko potrebujemo uravnotežiti pohlep in človekovo ošabnost z duhovnostjo in sočutjem. Svoje znanje moramo usmeriti v tehnologije, ki bodo omogočile naravi neškodljiv razvoj.”


Najbolj brano