Laščakovo vilo naj bi začeli prenavljati leta 2025

V parku v okolici Laščakove vile na območju Rafuta v Novi Gorici potekajo zaključna obnovitvena dela. Objavljati pa bodo začeli tudi vilo, saj je v ta namen zagotovljenih 4,9 milijona kohezijskih sredstev. S prenovo vile naj bi začeli v letu 2025, so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

S prenovo vile naj bi  začeli v letu 2025. Foto: Leo Caharija
S prenovo vile naj bi začeli v letu 2025. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Še v tem mesecu naj bi se sestali predstavniki novogoriške občine in ministrstva za kulturo, in podrobneje dorekli postopke, ki so potrebni za začetek obnove.

Prejšnji teden sta si državna sekretarja ministrstva za kulturo Marko Rusjan in Matevž Čelik Vidmar skupaj z županom Samom Turelom ogledala Laščakovo vilo in potek prenove Rafutskega parka.

Prenova Rafutskega parka se bliža zaključku. Dela naj bi bila zaključena do konca julija letos, ko naj bi ga tudi ponovno odprli za javnost.

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je ob obisku novogoriškemu županu povedal, da je ministrstvo za kulturo Laščakovo vilo umestilo v novo kohezijsko perspektivo v program Natura 2000 kot enega od treh objektov kulturne dediščine. Zato bodo vilo v prihodnjih letih prenovili z evropskimi sredstvi, vsebina pa bo namenjena promociji varstva narave.

Veliko študij in projektov za prenovo Laščakove vile je bilo že narejenih, zato “bomo k izvedbi lahko pristopili razmeroma hitro v primerjavi z ostalimi podobnimi projekti,” je ob obisku zagotovil Matevž Čelik Vidmar.

Mestna občina Nova Gorica bo investitor prenove, ministrstvo za kulturo pa bo zagotavljalo evropska kohezijska sredstva.

Vilo bodo namenili različnim vsebinam, od predstavitve Nature 2000 z osveščanjem o flori in favni celotnega območja do nekaterih trajnostnih vsebin zapuščine projekta Evropske prestolnice kulture kot so čezmejnih vsebin za mlade. Prav tako bodo v vili prikazali dela arhitekta Antona Laščaka.


Najbolj brano