Laščakove vile in parka se ne sme prodati

Možnosti, da bi občina dobila Laščakovo vilo in park, so, kot kaže, vse večje. Na ministrstvu za okolje pravijo, da se vile in parka ne sme prodati in da bi bilo najbolje, če bi z njima upravljala občina. “Za to si bomo prizadevali. Park želimo čim prej obnoviti in odpreti. Vilo pa bi obnavljali, če dobimo denar EU ali države,” pravi župan Matej Arčon.

Okoljsko ministrstvo pravi, da se vile in parka ne sme deliti in da bi bilo smiselno, če bi z njima upravljala mestna občina.  Foto: Leo Caharija
Okoljsko ministrstvo pravi, da se vile in parka ne sme deliti in da bi bilo smiselno, če bi z njima upravljala mestna občina.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Dogovori med novogoriško občino in ministrstvom za visoko šolstvo o Laščakovi vili in eksotičnem parku dobivajo nov preobrat. Ministrstvo vilo sicer še vedno prodaja in se z občino dogovarja, da bi odkupila del eksotičnega parka. Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pa so prepričani, da se vile ne sme prodati!

V skladu z zakonom o ohranjanju narave “nepremičnine na zavarovanih območjih in zemljišča, na katerih so naravne vrednote, ki so v lasti države, niso v pravnem prometu,” so sporočili. Vile se ne sme prodati, ker ima območje rafutskega parka status naravne vrednote državnega pomena. Zakon sicer dopušča možnost, da se park odda v upravljanje, v tem primeru občini, k temu pa mora dati soglasje MOP.

MITJA MARUSSIG

O tem podrobneje pišemo v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano