“Lahko bi prerasli že v znanstveni center”

S pripravo 6. Festivala znanosti je novogoriška e-Hiša, ki deluje pod okriljem mladinskega centra, obeležila prvih deset let. V tem času se je po mnenju odgovornih tako razvila, da bi lahko prerasla v znanstveni center. To pa bi zahtevalo večje prostore in tudi kakšno e-hišnico več.

Februarja  2014 se je e-Hiša preselila v center  mesta ob Bevkov trg.  Foto: Nace Novak
Februarja 2014 se je e-Hiša preselila v center mesta ob Bevkov trg.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Vse se je začelo pred desetimi leti na pobudo in pod vodstvom Luke Manojlovića ter dobesedno na dvorišču novogoriške Mostovne. Tja je občina namestila štiri bivalne zabojnike, v njih pa je odprla vrata e-Hiša oziroma hiša eksperimentov, neke vrste naravoslovni center za vsakogar s programi v več sklopih: vizualni in zvočni ter fizikalni in elektro eksperimenti, računalništvo, naravni pojavi in ekologija. V tej hiši je možno na zabaven način spoznavati fizikalne in kemijske zakonitosti, namenjena je prvenstveno otrokom, njen cilj je širiti zanimanje za naravoslovje.

Uvod brez podpor

Prva leta je projekt deloval zahvaljujoč prostovoljnemu delu, Manojlović je nato sam zaposlil dve e-hišnici, ker podpore občine ni bilo. Pred petimi leti pa se je zgodil premik, hiša poskusov je prešla pod okrilje Mladinskega centra Nova Gorica in dobila redni vir denarja, stalno osebje ter nove prostore na Bevkovem trgu v središču mesta.

“Še vedno ohranjamo poslanstvo, da navdušujemo mlade za znanost in tehnologijo,” o današnjem delovanju ustanove pravi direktorica mladinskega centra Lara Brun. Izpostavlja zasluge Manojlovića za nastanek hiše poizkusov, ob tem pa znova opominja, da 172 kvadratnih metrov površine, kolikor jih je za to ponudbo na voljo v najetih prostorih na Bevkovem trgu, ne omogoča nadaljnjega razvoja. “Že dolgo pa opozarjam ustanovitelja (občino, op. a.), da bi lahko e-Hiša s svojim znanjem prerasla v znanstveni center, ki bi bil tudi turistična točka.” A bi za ta namen potrebovali znatno večje prostore, pa tudi nove sodelavce, da bi širili progam.

Občutiti fiziko

V novogoriški e-Hiši, ki naenkrat lahko sprejme do 60 ljudi, si lahko vsakdo ogleda interaktivno razstavo z več kot 30 poskusi. Otroci lahko tam praznujejo rojstni dan, če so v osnovnošolskih letih, lahko obiskujejo enega od dveh tečajev (za dve starostni skupini) robotike ob uporabi tehničnih igrač Lego. Nadalje: šole lahko pridejo na Bevkov trg na naravoslovne dneve, prav tako pa lahko prideta e-hišnici k njim. Ustanova namreč ponuja delavnice na terenu, in kot poudarja Brunova, “ogromno hodimo naokrog po vsej Sloveniji.”

Nazadnje so tu dogodki, ki jih prirejajo, največji med njimi je festival znanosti. In na ta način ima hiša na leto med 9000 in 10.000 obiskovalci.


Najbolj brano