Krožišče v Tolminu bo varnejše

Kljub nekaterim pomislekom je svet občine Tolmin sklenil, da bodo zdajšnje križišče med Prešernovo in Gregorčičevo ulico ter Brunovim drevoredom preuredili v krožišče. Gradili naj bi ga prihodnje leto.

Križišče bo postalo  varnejše krožišče Foto: Neva Blazetič
Križišče bo postalo varnejše krožišče Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Gre za pomembno urejanje mestnega prostora, saj tam čez vodi glavna prometna žila od semaforiziranega križišča sredi mesta do stanovanjskih sosesk in do območja, kjer je več javnih ustanov, med drugim zdravstveni dom, vrtec, glasbena šola in največja trgovina v Tolminu.

Manj bo hrupa, izpušnih plinov ...

Kot pravi občinski svetnik in predsednik sveta za preventivo v cestnem prometu Jože Režonja, je pri odločanju o tem, kako urediti to sečišče ulic, prepričalo več argumentov v prid krožišču. “Z njim bomo umirili promet, manj bo hrupa in onesnaževanja z izpušnimi plini, kar je pomembno za bližnje stanovalce. Izognili se bomo semaforju. Najpomembnejša pa je varnost, saj velja, da je v krožišču zgolj osem, v križišču pa 32 točk, na katerih vozila lahko trčijo,” pojasnjuje.

Nasprotniki rondoja so opozarjali, da bo v mestnem središču zavzel preveč prostora. Režonja pa te strahove zavrača. Kot pravi, je ravno nasprotno: “Križišče s petimi priključki bi zasedlo več prostora kot ga bo krožišče. Z njim bomo povečali tudi varnost dostopa do parkirišča za občino, saj se bo v primeru gneče možno peljati mimo priključka za parkirišče do rondoja, se vrniti nazaj in na parkirni prostor zaviti desno - z nasprotnega voznega pasu.” Projekti so v glavnem pripravljeni. Upati je, da bodo otok v krožišču ustrezno ozelenili. Urejati naj bi ga začeli prihodnje leto, ko bodo hkrati prenovili Prešernovo ulico. Tudi to bo zaradi upoštevanja potreb javnih ustanov zahteven zalogaj.

Varnejša pot do obrtne cone

Režonja napoveduje še rekonstrukcijo križišča pri občinski upravni stavbi. Tam bodo med drugim cesto proti Ficovemu klancu razširili in uredili pločnik. S tem bodo pešcem omogočili varnejšo pot do obrtne cone Na Logu. Nerešeno ostaja problematično križišče pri vstopu v cono. S sicer manjšimi posegi pa bodo povečali varnost prehodov za pešce na Gregorčičevi ulici in pri avtobusni postaji.

Naloga, ki občino še čaka, pa je rekonstrukcija zadnjega dela Brunovega drevoreda na izhodu iz mesta. Ta del ulice je pomemben zato, ker je ob sončnih dneh glavno sprehajališče Tolmincev. Na ozki cesti pa se nevarno prepletajo avtomobili, kolesarji, tekači in številni sprehajalci, med katerimi je mnogo mamic z otroškimi vozički.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano