Končno primerni prostori za knjižnico

Vipava kot občinsko središče bo konec leta končno dobila primerno knjižnico. Prenova stavbe nekdanjega vrtca je že v polnem teku. V njej bo imela knjižnica trikrat več prostora, čitalnico in spremljajočo ponudbo, od pravljičnih ur do tematskih večerov in drugih prireditev.

V nekdanjem vipavskem vrtcu bo od jeseni  knjižnica, prostor bo tudi za glasbeno šolo in druge uporabnike Foto: Alenka Tratnik
V nekdanjem vipavskem vrtcu bo od jeseni knjižnica, prostor bo tudi za glasbeno šolo in druge uporabnike Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA> Občina Vipava se je pred dvema letoma odločila za prenovo stavbe nekdanjega vrtca, saj je po selitvi vrtca v nove prostore objekt propadal. Nedaleč stran, v stari šoli na Trgu Pavla Rušta, pa se je z vse večjo prostorsko stisko soočala krajevna enota Lavričeve knjižnice.

Tudi specializirani oddelek vinarstva

Zato so se Vipavci odločili za selitev knjižnice v stavbo nekdanjega vrtca. Ob večjih prostorih so želeli dati krajevni knjižnici dodano vrednost s specializiranim oddelkom knjižnice na temo vinogradništva in vinarstva.

Še posebej zaradi dolgoletne tradicije v tem koncu doline ter napovedane ustanovitve vinarsko-vinogradniškega muzeja in prihoda Univerze v Novi Gorici v Lanthierijev dvorec.

“V Lavričevi knjižnici Ajdovščina smo zadovoljni, da se je občina Vipava kljub času, ki ni naklonjen tako imenovani javni porabi, odločila za obnovo bivšega vrtca v novo knjižnico, ki jo občinsko središče že dolgo potrebuje. Sodobne, prostorsko in sicer veliko prijaznejše knjižnice ne bodo veseli le otroci in mladi. V njej bodo lahko časopise prelistali starejši. Upamo, da bodo njeni pogosti obiskovalci tudi študentje vinarstva in vinogradništva,” se pridobitve veseli direktor knjižnice Artur Lipovž.

“To bo pospešek za knjižničarstvo”

V približno trikrat večjih prostorih od sedanjih bo mogoče pripraviti tudi druge dogodke. Še posebej, ko bo objekt- skupaj z glasbeno šolo, ki naj bi se vselila v prvo nadstropje, in z uporabniki večnamenskega prostora v mansardi - zaživel v celoti. Dodatna prednost nove knjižnice, ki bo v pritličju, bo tudi zunanje dvorišče. Tudi to bo namenjeno različnim prireditvam. “S to naložbo in z nedavno odprtimi novimi prostori knjižnice v Podnanosu bo javno knjižničarstvo v občini Vipava dobilo močan pospešek, saj so bile doslej razmere neprijazne tako za uporabnike kot za zaposlene,” še dodaja Lipovž.

Prenova bo stala približno 250.000 evrov, občini Vipava je priskočilo na pomoč ministrstvo za kulturo, ki bo prispevalo do 90 odstotkov vrednosti. Kot napoveduje tajnik občine Jože Papež, bodo dela končali konec oktobra. Idejna zasnova je delo domačega arhitekta Marka Lavrenčiča, dela pa izvaja koprsko podjetje Makro 5 gradnje.

AT


Najbolj brano