Knjigarna in kavarna Maks je odprla svoja vrata (FOTO)

Danes je z delovanjem začela knjigarna in kavarna Maks, ki bo poživila Delpinovo ulico in utrip v mestu. Glede na številčno udeležbo na odprtju so bili Novogoričani (prišlo je tudi veliko Goričanov) lačni take ponudbe, kjer je mogoče združiti užitke ob branju knjige s tistimi ob pitju kave in druženju. V Maksu bodo namreč potekala tudi srečanja in predstavitve, katerih rdeča nit bo seveda knjiga.

V knjižnem delu Maks ponuja nekaj tisoč strokovnih in leposlovnih 
knjig različnih založb. Za goste iz Gorice tudi v italijanskem 
jeziku. Foto: Nace Novak
V knjižnem delu Maks ponuja nekaj tisoč strokovnih in leposlovnih knjig različnih založb. Za goste iz Gorice tudi v italijanskem jeziku. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Ta kombinacija knjigarne in kavarne v prvi vrsti prinaša socialni prostor, prostor, v katerem se srečujejo ljudje, ki jih veselijo knjige, ljudje, ki jih zanima zvedeti kaj novega, ki se hočejo družiti v tem okolju,” je ob odprtju povedal dr. Oto Luthar, direktor ZRC SAZU, pod okriljem katerega bo Maks deloval. Pojasnil je, da ne gre za inovacijo, saj je ta kombinacija poznana že iz drugih tradicionalnih akademskih okolij, kjer je združevanje kave in knjige zelo pogosto.

V Maksu je na voljo širok izbor strokovne in leposlovne literature. Pod leposlovjem ves spekter od poezije do risoromana, na strokovnem področju pa je poudarek na humanistiki in družboslovju, ker ZRC SAZU kot kurator pokriva pretežno humanistične vsebine od umetnostne zgodovine, arheologije do jezika ...

Ime je poklon vsem Maksom, povezanim z znanostjo in kulturo

“Ime Maks je v prvi vrsti poklon različnim Maksom, ki so bili povezani z znanostjo in kulturo, začenši s Fabianijem, pa s Pleteršnikom, znanim jezikoslovcem, zunaj slovenskega prostora pa s sociologom Maxom Webrom ali filozofom Maxom Horkheimerjem ...” je pojasnil Luthar in dodal, da so bile, so in bodo prisotne ob moških Maksih tudi Maksinje.

Prostor je zanimiv tudi za obiskovalce iz Gorice, ki so, kot je povedal Luthar, prihajali na ogled že v času, ko je knjigarna nastajala. In tudi na odprtju je bilo veliko Goričanov. V Maksu so na voljo tudi knjige v italijanščini iz istega nabora med znanostjo in umetnostjo. V knjigarni bodo čitalniški izvodi knjig, ki jih bo mogoče prelistati ob pitju kave, v prostoru pa se bodo odvijali tudi številni dogodki, ki so kakorkoli povezani s knjigo - od predstavitev posameznih knjig do tematizacije nekih družbenih izzivov.

Ne le za žejne, ampak tudi za lačne bralce

“Ob knjigah bodo na voljo različne vrste kave in čajev, brezalkoholne pijače in koktajli, pa velik izbor buteljčnih vin in kakovostnih žganih pijač,” je povedala najemnica Maksovega gostinskega dela Dragana Prijević, ki verjame v to, da gresta knjiga in kava dobro skupaj. Obiskovalcem nudijo tudi tapase, tramezine, piedine, narezke in podobno, da bralcem, ki bi jih zagrabila lakota, ne bo treba izpustiti knjige iz rok.

“Zame je to kot uresničitev dolgih sanj, ker sem si vedno želela imeti v svojem mestu literarno kavarno, tako da se veselim tukajšnjih dogodkov in nakupa knjig. Zagotovo bom tukaj posedala in brala in tudi delala,” je povedala novogoriška pisateljica Anja Mugerli.

Dodana vrednost za obe Gorici

“To je seveda dodana vrednost za Novo Gorico, zagotovo bom kar hodil sem, ker vsak dan berem knjige. Ne vem pa še, koliko bo tu stal kapučin,” je povedal likovni ustvarjalecIvan Rob. Članica skupine Brida Sendi Mango je izpostavila, da je vsaka novost take vrste v mestu krasna pridobitev in bodo kar pogosto prihajali na kavo, kakšen pogovor ali dogodek.

“Dandanes obe Gorici potrebujeta določene skupne stvari in odprtje te knjigarne je ena taka dodatna vrednost. Videl sem, da so v njej prisotne tudi knjige iz našega prostora, kar pomeni, da bo ta knjigarna čezmejna. Mi moramo težiti k temu, da ves čas razmišljamo čezmejno, da kar je, je za prebivalce obeh Goric,” je povedal Igor Komel, predsednik Kulturnega doma Gorica.


Najbolj brano