Klet Brda bo že letos imela ekološko vino!
Klet Brda, največja primorska vinska klet, ki ima primat tudi v izvozu vina, je viden ambasador slovenskih vin in s prek 300 kooperanti pomemben varuh urejene briške kulturne krajine. Tik preden bodo v kleti zagnali torklo za predelavo oljk, so pripravili še sklepno dejanje letošnje trgatve.

Silvan Peršolja in Darinko Ribolica (z leve) sta novinarjem predstavila vina iz kleti de Baguer pod gradom na Dobrovem.
Foto: Sašo DravinecDOBROVO > V vasi Krasno v severnem delu Brd, ki je dala ime tudi priljubljeni liniji vin iz Kleti Brda, sta Barbara in Damjan Gabrijelčič v petek gostila skupino slovenskih novinarjev, ki so opravili še zadnjo trgatev v Brdih. V visokem, prepišnem vinogradu na nadmorski višini skorajda 400 metrov, so v družbi gostiteljev, direktorja Kleti Brda Silvana Peršolje ter družine Gabrijelčič, pobrali lepe grozde rebule.
Prvo ekološko grozdje
Letos so v briški zadružni kleti sprejeli prvo grozdje iz certificirane ekološke pridelave, saj je 19 vinogradnikov na skupno 10 hektarjih vinogradov zaključilo prehodno obdobje in pridobilo ekološki certifikat. Tako sprejem grozdja kot predelava potekata ločeno, predvidoma bo z ekološko znamko označeno vino v liniji de Baguer. Vina iz te linije zorijo v kleti pod gradom na Dobrovem, od letos ekipa enologov pod vodstvom Darinka Ribolice tam preizkuša tudi zorenje v glinenih italijanskih amforah.
V zahtevni trgatvi, ki je minila v nenehnem prilagajanju deževnim uram in dnevom, so v klet na Dobrovem sprejeli 6350 ton grozdja. Ribolica izpostavlja kakovost rebule, posebej pa aromatični potencial jakota (sauvignon vert). Poudarja zavezo kakovosti v vseh fazah pridelave, korak naprej so v kleti naredili pri penečih vinih, s katerimi si želijo doseči mednarodno prepoznavnost.
Mednarodna prepoznavnost
Mednarodno prepoznavnost Klet Brda gradi tudi na ocenjevanjih po svetu. Izpostavljajo visoke ocene ameriškega vinskega kritika Jamesa Sucklinga, kar je zlasti pomembno, ker so ZDA njihov najpomembnejši izvozni trg. V letošnjem Decanterjevem ocenjevanju so prejeli pet zlatih medalj, tako za vina iz prestižnih linij kot za beli pinot iz široko zastopane linije Quercus. Rdeča vina A plus in de Baguer izkazujejo vrhunsko kakovost z izpostavljeno eleganco in mednarodno primerljivostjo. Z njimi Brda, ki so v mednarodnem prostoru podobno kot sestrski okoliš Collio prepoznana zlasti kot “bela” vinska regija, stopajo ob bok najpomembnejšim svetovnim centrom pridelave rdečih vin.