Kdo se igra s smučiščem Kanin in Občino Bovec?

Prek vikenda je v javnosti odjeknila osupljiva novica, da je zakon o Kaninu, ki je sredi medresorskega usklajevanja, že vnaprej pokopan in da ga ne bo. Takšno izjavo je za Pop TV podala direktorica direktorata za turizem pri gospodarskem ministrstvu, ki je pripravilo osnutek zakona. Občina Bovec o tem uradno ničesar ne ve, kar je najmanj nenavadno, če ne že nedostojno.

Poleti na Kaninu   uživa okoli  30.000 obiskovalcev, večina jih prihaja 
iz tujine...  Foto: Neva Blazetič
Poleti na Kaninu uživa okoli 30.000 obiskovalcev, večina jih prihaja iz tujine...  Foto: Neva Blazetič

KANIN > Kaj se dogaja z zakonom o Kaninu? Ali je še v usklajevanju med ministrstvi ali so ga vnaprej pokopali, se sprašujejo v Posočju. “Občina Bovec, ki je lastnica smučišča in ki si že vsaj eno leto prizadeva za ta zakon, o tem ničesar ne ve. Ob medijski novici smo osupnili. Nihče nas ni vnaprej poklical in povedal, kaj je na stvari. Se že resno sprašujem, ali gre za kakšno zaroto,“ je presenečen bovški župan Valter Mlekuž. Zavod za gradbeništvo Slovenije (Zag) je za včeraj napovedal pregled žičniških naprav, ki jim konec decembra preteče obratovalno dovoljenje. V ponedeljek so ga odpovedali.

Šok med čakanjem na usklajevalni sestanek

Bovčani so doživeli šok med čakanjem na obljubljeni usklajevalni sestanek, ki ga je minister za gospodarstvo Matjaž Han že prejšnji teden napovedal z ministrstvom za infrastrukturo, pod katerega spadajo žičnice, in s predstavniki občine. Zaznati je bilo namige, da ima infrastrukturno ministrstvo nekatere pripombe, niso pa vedeli, kakšne.

Leta 2022 je Kanin izpadel s seznama smučišč, ki jim je država zagotovila 55,4 milijona evrov za prenovo. Ministrstvo, že pod vodstvom Golobove vlade, jim je pojasnilo, da zato, ker bo pripravljen poseben zakon, ki bo Kaninu zagotovil deset milijonov evrov v petih letih. Zdaj se odmika tudi ta obljuba.

“V ponedeljek sem prav zaradi te novice, da naj bi se zakonu odpovedali, poslal ministru Hanu vprašanje, kdaj lahko pričakujemo sestanek. S SMS sporočilom mi je odgovoril, da se z ministrico Alenko Bratušek še usklajujeta glede termina in da se bomo sestali ta teden in to takoj, ko bo možno. Ni bilo besede o tem, da se karkoli drugega dogaja,“ je včeraj povedal vodja županove posvetovalne skupine za Kanin, poslanec in občinski svetnik Danijel Krivec.

Ne minister, direktorica direktorata je kar “potunkala” zakon

V primeru Kanina gre za politično odločitev vlade, državnega zbora, ki mora seveda biti podkrepljena z argumenti, zato je najmanj nenavadno, da je bilo iz ust direktorice direktorata za turizem pri ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dubrovke Kalin v poročilih Pop TV slišati, da Kanina država ne bo reševala s posebnim zakonom v takšni obliki, kot je v pripravi. Kot pravi, se zavedajo pomena Kanina, vendar naj bi iskali drug način pomoči. Kakšen, se sprašujejo Bovčani? Z ministrstva za gospodarstvo smo včeraj pod večer dobili pojasnilo: “Ta trenutek je težko oceniti časovnico nadaljnjih aktivnosti, saj se zaradi avgustovskih poplav država sooča z odpravljanjem škode. Osnutek zakona presega pristojnosti našega ministrstva. Od infrastrukturnega in finančnega ministrstva smo prejeli pripombe glede načina reševanja problematike in zagotavljanja denarja.” Na gospodarskem ministrstvu pravijo, da nimajo dovolj denarja za obsežno investicijo na Kaninu. Infrastrukturno ministrstvo bi parcialno reševanje Kanina podprlo zgolj pod pogojem, če bi z njim posredno upravljala država po vzoru nordijskega centra Planica. Za pojasnilo, kaj menijo v GIZ žičničarjev, smo včeraj zaman skušali priklicati predsednico GIZ in hkrati direktorico Sončnega Kanina Manuelo Božič Badalič.

Valter Mlekuž

župan Bovca

“Ob medijski novici smo osupnili. Nihče nas ni vnaprej poklical in povedal, kaj je na stvari. Se že resno sprašujem, ali gre za kakšno zaroto.“

Je pa scenarij za Kanin, kot ga je povedala za medije, že dolgo znan: “Če se izkaže, da gondolska naprava ni primerna, ne bo dobila obratovalnega dovoljenja. V tem primeru ostane možnost, da bodo smučarji prihajali na slovensko stran smučišča čez italijansko smučišče, seveda v dogovoru z vodstvom centra Sella Nevea in Promoturja. Tretja možnost je, da ostane slovensko smučišče zaprto.”

Prazne obljube?

Da naj bi celoletni kaninski turistični center z edinim visokogorskim smučiščem reševali s posebnim zakonom, ki bi Kaninu zagotovil po deset milijonov evrov v obdobju petih let (deset milijonov zadostuje za 500 metrov državne ceste), je država Občini Bovec obljubljala že od konca leta 2022. Takrat je Kanin po krivici izpadel iz seznama smučišč, ki jim je država zagotovila 55,4 milijona evrov za prenovo.

“Takrat so nam zagotovili, da kot občina lahko kandidiramo za 10 milijonov evrov. Na koncu so nas izvrgli,” pravi Mlekuž. Zdaj Krvavec in še osem smučišč obnavljajo, naložbe morajo zaključiti do sredine novembra. Kanin ni dobil nič, čeprav gre za njegov obstoj ali pa propad. “Zagotovili so nam, da nas bodo posebej obravnavali. Smučišče Kanin je z zimo in poletjem vitalnega pomena za celotno regijo, poleg tega je edino slovensko visokogorsko čezmejno smučišče, ki je pomembno za celotno čezmejno regijo. Če s tem projektom ne uspemo, bo Slovenija mednarodno prepoznavna kot nezanesljiv partner,” odločevalce opozarja Mlekuž. Kaj o tem zapletu menijo številni investitorji v Bovcu in regiji in kako si ga razlagajo v povezani Selli Nevei, lahko samo ugibamo.


Najbolj brano