Kdo bo uspel rešiti sramoto Medane?

Gradnikova domačija v Medani je postala znamenita, ker so pod njeno murvo svoje pesmi brali pesniki z vsega sveta. Na večerih poezije je bila videti kot romantična kulisa, pri belem dnevu pa je slika povsem nasprotna. Domačija razpada, ker so jo dediči pustili propasti. Občina bi jo odkupila in obnovila. “Upamo, da bomo našli skupni jezik,” pravi tajnik Andrej Markočič.

Streha se je že skoraj udrla, notranjost pa je domovanje pajkov in miši
Streha se je že skoraj udrla, notranjost pa je domovanje pajkov in miši 

MEDANA>“Hiša je v zasebni lasti družine Gradnik. Družina sicer dovoljuje uporabo objekta za takšne prireditve, kot so bili Dnevi poezije in vina, sicer pa se za obnovo ni odločila. Dedičev je pač več, nekateri so v tujini in vsak od njih ima svoje ideje, kaj bi z domačijo,” pojasnjuje Andrej Markočič, direktor briške občinske uprave.

Ker gre za pomemben objekt, je občina zainteresirana za obnovo in, kot je še povedal Markočič, se v zadnjem času v dogovorih z družino Gradnik nekaj premika. “Da, v zadnjih mesecih so naši stiki z družino intenzivnejši, upamo, da bomo našli skupni interes. V prejšnjih letih žal ni bilo te pripravljenosti, kaže pa, da so se tudi znotraj družine bolj uskladili.”

KLAVDIJA FIGELJ

Več o usodi Gradnikove domačije pišemo v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano