Kanalski keramiki ohranjajo tradicijo prvinske peke
Klub keramikov Kanal je v v Ročinju organiziral tradicionalno prvinsko peko keramičnih izdelkov v kopi. Vsakoletni dogodek je namenjen druženju članov in spoznavanju tehnike peke keramičnih izdelkov v kopi.
ROČINJ > Društvo keramikov Kanal je pred dnevi organiziralo tradicionalno prvinsko peko keramičnih izdelkov v kopi. Kot je izpostavila predsednica društva Nika Šimac, gre za specifičen način žganja, pri katerem lahko več eksperimentirajo, a hkrati je peko v kopi težje nadzirati, saj ni mogoče določiti točne temperature in časa peke. Priprave kope so se lotili tako, da so najprej na žerjavico položili drva v obliki kroga. Daljša drva so nato zložili v piramido in na vrhu pustili odprtino za dimnik. V kopo so zložili posušene izdelke iz šamotirane gline, saj je ta bolj odporna na temperaturne šoke. “Temperaturo v kopi nadziramo s termometrom skozi zračnike. Izdelki so pečeni, ko dosežemo temperaturo med 700 in 800 stopinj Celzija. Nato kopo pustimo, da pogori do konca in iz nje vzamemo končne izdelke,” je pojasnil član društva Gabrijel Ipavec. Izdelke s tokratnega druženja bodo razstavili v Galeriji Keramost v Kanalu.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.