Kakšen bo osrednji kobariški trg?

Kobariška občina išče najboljšo zamisel za ureditev osrednjega trga v Kobaridu. Trije arhitekti predlagajo različne rešitve, končna izbira bo najbrž mešanica njihovih predlogov. Denar za prenovo, ki bo tudi spremenila prometne tokove, naj bi skušali dobiti na natečaju za urejanje vaških jeder.

Parkirna mesta ob  cerkvi in pod kostanjem bi lahko že takoj ukinili in s tem trg  polepšali
Parkirna mesta ob cerkvi in pod kostanjem bi lahko že takoj ukinili in s tem trg polepšali 

KOBARID > Pred dnevi je potekel rok za zbiranje idej in pripomb za ureditev kobariškega trga. Prispelo jih je mnogo. Na javni obravnavi idejnih zasnov treh arhitektov je sodelovalo veliko domačinov, kar nakazuje na odgovornost pri uresničevanju naloge.

Občutljivemu prostoru iščejo dušo

“Trg je občutljiv prostor z bogato zgodovino, Njegova podoba mora postati vabljiva za druženje domačinov in za turiste. Trgu moramo dati dušo,” pravi kobariška županja Darja Hauptman. Zdaj je namreč stičišče cest iz Tolmina proti Bovcu in Robiču ter pravzaprav križišče in parkirišču. Je preobremenjen s prometom, gostinskih letnih vrtov je tam manj, kot bi želeli.

Zato je kobariška občina lani konec leta k sodelovanju povabila tri projektante, Studio Torkar iz Solkana, Biro Prostor Božidarja Rustje s sedežem v Tolminu indomačinko Jasmino Šavli Lapanja. Idejna zasnova Studia Torkar predlaga enosmerni promet po Muščenički ulici, ki bi se razdelil po Gregorčičevi ulici mimo Kobariškega muzeja in proti Robiču. Parkirnih mest na trgu ne bi bilo več, dodatna bi zagotovili pri kulturnem domu.

Rustja bi državno cesto proti Robiču iz centra pomaknil na bodočo južno obvoznico, Gregorčičeva ulica pa bi postala enosmerna. Tržnico bi obdržal na istem mestu, parkirišča pa umaknil na rob trga. Šavlijeva pa se poigrava z elementi beneško-furlanske arhitekture. Tržnico pomika na vzhodni rob trga, na parkirišču ob kulturnem domu predlaga gradnjo manjše parkirne hiše.

“Arhitekti gledajo na trg vsak na svoj način. Različne ideje bomo premleli, pustili jim bomo čas, da se “uležejo”. Najbrž bomo iz treh zamisli izvlekli najboljše in ustvarili nekakšen mozaik,” napoveduje županja.

Že brez stroškov bi lahko bil lepši

Nekateri domačini namigujejo, da bi že takoj in brez stroškov trg lahko naredili lepši in prijaznejši, če bi pod kostanjem ukinili tistih nekaj parkirnih mest. Menijo, da je treba promet vsekakor zredčiti, po drugi strani pa tudi ne bi smeli parkirišča preveč odmikati, saj bi s tem goste odvračali od obiska središča naselja. Pričakujejo, da bo na preurejenem trgu manj avtomobilov in veliko več gostinskih miz in stolov pod senčniki.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano