Kanin je do nadaljnjega zaprt

Inšpektor za infrastrukturo je v petek prekinil obratovalno dovoljenje za Kanin. Manjka končno pojasnilo podjetja Poma o ustreznosti naprav po pregledu, ki so ga opravili konec leta 2022. Nanj Sončni Kanin čaka že eno leto, pričakujejo ga v kratkem. Občina Bovec bo okoliščine pojasnila konec tedna.

Inšpektor za infrastrukturo je preklical dovoljenje za obratovanje 
gondolske žičnice Kanin.  Foto: Neva Blazetič
Inšpektor za infrastrukturo je preklical dovoljenje za obratovanje gondolske žičnice Kanin.  Foto: Neva Blazetič

KANIN, BOVEC > “Če bi bilo z gondolsko žičnico karkoli narobe, bi nam Poma v trenutku prepovedala obratovanje, mi smo vse naredili, kot so naročili po strokovno tehničnem pregledu konec leta 2022, le njihovega odgovora nimamo. Ta dokument je treba inšpektorju dati,” pravi direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič. Zaradi vseh zapletov je Sončni Kanin Pomi v petek poslal vso dokumentacijo o izvedenih tehnično vzdrževalnih delih. Odgovor pričakujejo v kratkem, da se razjasni, če je še karkoli treba. “Vse smo naredili, gre za formalnost in pričakujem, da bo takoj, ko dobimo ta dokument, inšpektor preklical svojo odločitev. Pričakujem, da bo Kanin spet obratoval ob koncih tedna, vse dokler bo vreme dovoljevalo, nato se podamo v zimsko sezono z upanjem, da bo zakon o Kaninu šel v nadaljnji postopek,“ se nadeja Badaličeva. Prepričana je, da bo konec tedna žičnica spet obratovala. Kot pravi, se bo Združenje slovenskih žičničarjev (Giz) sestalo v sredo in povedalo svoje stališče okoli dogajanja s Kaninom.

Krivec formalno ni bil zraven

Ker se je na facebooku pojavilo vprašanje bovške opozicijske Liste za Posočje, zakaj je bil poslanec in vodja posvetovalne komisije za Kanin Danijel Krivec, ki jo je imenoval bovški župan Valter Mlekuž, zraven pri obisku inšpektorja, Krivec pojasnjuje: “Župan me je poklical, ko je prišla inšpekcija. Vozil sem se prek Predela iz Ljubljane domov na Srpenico. Šel sem mimo in vprašal, kaj se dogaja. Ker nimam pristojnosti, sem se odstranil,” pojasnjuje. Da ga ne bi zanimalo, kaj se dogaja s Kaninom, je pa težko pričakovati, saj se zanj bori že več kot deset let.

Zakaj ZAG ni prišel?

Druga zgodba se nanaša na to, zakaj Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) minuli torek ni opravil dogovorjenega in plačanega pregleda gondole. “Dogovorili smo se za pregled in ga vnaprej plačali 7700 evrov in rezervirali sobe zanje. Niso prišli, kar se doslej še nikoli na nobeni žičnici v Sloveniji ni zgodilo.” pravi Badaličeva. ZAG pojasnjuje, da bi potrebovali dodatno dokumentacijo od Pome. ”Iz papirjev ni razvidno, da se je stališče Pome o skrajnem roku življenjske dobe za kabinsko žičnico spremenilo, torej je življenjska doba naprave že potekla . ZAG zato pregleda ni opravil, prejeto predplačilo pa bo naročniku vrnjeno v celoti,” pojasnjujejo.

Ponudniki v dolini so razburjeni

Ponudniki v dolini in številni investitorji, ki so od leta 2016, ko so zaznali obljube o prenovi Kanina, vlagali na Bovško, so ogorčeni. Zlasti hotelirji so v škripcih, saj je njihovo celoletno delovanje odvisno od posodobljenega Kanina. Hotel Kanin odlaša z notranjo prenovo. Če Kanin ne bo obratoval, bo umanjkala pomembna ponudba, ki poleti pritegne okoli 30.000 gostov, pozimi pa skupaj z italijanskimi smučarji na povezanem smučišču okoli 50.000 smučarjev.


Najbolj brano