Ime leta 2019 na Valu 202 je Tadej Kobal

Ime leta 2019 na Valu 202, ki so ga razglasili na današnji slovesnosti v Ljubljani, je postal študent in prostovoljec Tadej Kobal.

Tadej Kobal Foto: Alenka Tratnik
Tadej Kobal Foto: Alenka Tratnik

LJUBLJANA > Tadej Kobal je v domači vasi Slap pri Vipavi je pomagal ustanoviti knjižnico, ki je hitro postala prostor srečevanja.

Za ime leta so ga med seboj izbrali finalisti, ki so jih poslušalci Vala 202 med letom izbrali za ime posameznega meseca. Med letošnjimi imeni meseca so bili tudi ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev z več kot 1300 člani po vsem svetu Igor Cesarec, koordinator iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik ter vzgojiteljici v cerkljanskem vrtcu Mirjam Hadalin Makuc in Adrijana Mavri, ki sta skupaj z otroki pripravili malo laufarijo.

Med finalisti so bili še zdravnica v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in humanitarka Ninna Kozorog, direktor podjetja BIA Separations Aleš Štrancar, ker so v tem podjetju razvili tehnologijo za čiščenje zdravilnih učinkovin in s tem pomembno pripomogli pri odobritvi učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo, ter avtorica knjige Drožomanija Anita Šumer, ki je za knjigo o peki z drožmi v Macau prejela nagrado za najboljšo knjigo o kruhu.

Direktorica centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič je bila ime meseca, ker so v centru osmim prostovoljcem v zameno za prostovoljno delo ponudili brezplačno enotedensko počitniško nastanitev, občinski redar v Piranu Mihael Tomše pa zato, ker je v goreči hiši našel pogrešanega dečka in ga rešil v zadnjem hipu.

V skupini finalistov sta bili tudi Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič z ljubljanske pravne fakultete, ki sta na tekmovanju v Washingtonu svoji ekipi prinesli zmago v poznavanju prava vesolja, nadalje gospodar na kmetiji z več kot 130-letno tradicijo in prejemnik naziva inovativni mladi kmet 2019 Igor Paldauf ter Andrej P. Škraba, ki je avtor spletne učilnice Astra.si, kjer je brezplačno na voljo več kot 2600 video razlag različnih matematičnih izzivov.

Val 202 organizira akcijo od leta 2003. Lani je ime leta postal Primož Velikonja kot vodja akcije, s katero ekipa reševalcev že več kot desetletje brezplačno izobražuje vse, ki želijo pomagati pri zastoju srca.


Najbolj brano