Igrišče na strehi ali pa nič?

Mariborska projektantska hiša Styria je svetu zavoda OŠ Miren, svetu staršev in občinskim svetnikom predstavila idejni projekt obnove mirenske šole in gradnje telovadnice. Največ vprašanj je bilo v zvezi z igriščem na strehi.

Na predstavitvi načrtov o obnovi šole  in izgradnji telovadnice je bilo največ vprašanj v zvezi z načrtovanim igriščem na strehi telovadnice    Foto: Alenka Ožbot
Na predstavitvi načrtov o obnovi šole in izgradnji telovadnice je bilo največ vprašanj v zvezi z načrtovanim igriščem na strehi telovadnice  Foto: Alenka Ožbot

MIREN> Zgodba o obnovi šole in gradnji telovadnice v Mirnu ima že dolgo brado. Vodstvo šole že od leta 2003 opozarja na nevzdržne razmere, občina pa za doslej svoj največji projekt ni dobila niti gradbenega dovoljenja. Idejni načrti so se spreminjali in po zadnjih načrtih, ki jih je izdelalo podjetje Styria, naj bi šolsko igrišče zgradili na strehi nove telovadnice. Zanj drugje ni prostora, ker občina ni uspela pridobiti zemljišča.

Ker se novi idejni projekt razlikuje od starega, ki je predvideval igrišče “na tleh”, in zaradi nejasnosti v zvezi z obnovo šole, je svet staršev konec lanskega leta pozval načrtovalce, naj vpletenim predstavijo projekt in postopke.

Pred dnevi je arhitekt Ljubo Mišič v šolski jedilnici le predstavil projekt, ki predvideva celovito prenovo šole, pokrito povezavo med z vrtcem, nov glavni vhod v šolo, dostop za invalide, sončne kolektorje, sodobno telovadnico in igrišče na njeni strehi. Povedal je, da je bil projekt sprejet aprila lani in da čakajo na gradbeno dovoljenje.

Največ pripomb in vprašanj je porajalo prav igrišče na strehi. Nekateri so poudarili, da je taka rešitev morda sprejemljiva v mestu, ne pa na podeželju. Druge je skrbelo, da bo poleti na strehi prevroče za športne dejavnosti, tretje pa, da bo ob dežju zalivalo telovadnico. Arhitekt je zagotovil, da takih težav ne bo, saj sodobni materiali to preprečujejo. Iz občinstva je priletela tudi pripomba, da na strehi ne bodo mogli opravljati meritev teka in skakati v daljino in šola ne bo imela atletskih površin.

Nekateri pa so se čudili, da občina v vseh teh letih ni uspela dobiti zemljišča za igrišče. Župan Zlatko Martin Marušič ni dal jasnega pojasnila in ni mogel zagotoviti, da bodo približno pet milijonov vreden projekt uresničili v naslednjih petih letih, saj, kot pravi, je to za občino prevelik zalogaj, država pa za šole razpisuje premalo denarja. ALENKA OŽBOT


Najbolj brano