Idrijski žlikrofi za tisoče degustatorjev (FOTO)

Goriška
, posodobljeno:

Za degustacijo vzorca tradicionalnih idrijskih žlikrofov z nekaj deset različnimi omakami na izbiro je bilo na sobotnem prazniku te jedi tisoče ljudi pripravljenih postavati v dolgih vrstah. Najbolj tradicionalno prilogo - divjačinsko bakalco - je na tekmovanju lovskih družin najbolje skuhala družina Klinkon iz Mosta na Soči.

Čeprav je bilo na prazniku idrijskih žlikrofov potrebno za skromno 
degustacijsko porcijo odšteti pet ali šest evrov in nanjo dolgo 
čakati, je bilo več tisoč degustatorjev zadovoljnih.
Čeprav je bilo na prazniku idrijskih žlikrofov potrebno za skromno degustacijsko porcijo odšteti pet ali šest evrov in nanjo dolgo čakati, je bilo več tisoč degustatorjev zadovoljnih.

IDRIJA > Močna jed, ki so jo pred stoletji žene začele pripravljati za okrepitev svojih mož - rudarjev, tekne tudi v vročini. Idrijski žlikrofi imajo avgusta svoj praznik že dolgo in vseskozi je odlično obiskan. V soboto je devet ponudnikov k žlikrofom z označbo geografskega porekla ali brez, kakopak tudi veganskim, nekaj tisoč obiskovalcem ponudilo več kot trideset različnih omak. Prav omake, kot so prepričani organizatorji praznika - Zavod ID20 - namreč značilno idrijsko jed iz tradicije vodijo v prihodnost.

“Dobro je. Nepričakovano dobro,” se skupina obiskovalcev iz Verone ni zmrdovala niti ob najbolj nenavadnemu sladkemu orehovemu prelivu žlikrofov in različnih sladoledih po izbiri. Med ostalimi omakami - iz vse mogoče zelenjave, gob, začimb in mesa - so eno posvetili nedavno umrlemu idrijskemu kulinariku, ki je idrijskim žlikrofom posvetil diplomo - Boštjanu Novaku.

Domačim gostincem so se s pripravo omak pridružili znanci iz televizijskih kulinaričnih šovov. Najbolj znani chef - sicer sodnik v TV šovu - Karim Merdjadi pa je z Brankom Podmenikom ocenjeval najbolj tradicionalne omake - bakalco iz divjačine. Čeprav je to na 12. tekmovanju kuhalo sedem ekip iz Idrije in Cerknega, je zmago odnesla družina Klinkon na Most na Soči, tamkajšnja lovska družina pa za tretjo zmago tudi stalni pokal. Brina Robnik Kobal (Master Chef) je pripravila piščančjo bakalco.

Pritožb nad vrstami oziroma čakanjem na žlikrofe, niti nad visoko ceno za skromno degustacijsko porcijo, nismo slišali. Obratno pa več pohval.

Tudi v delavnici izdelovanja žlikrofov, od kuhanja krompirja, dodajanja začimb, do priprave kroglic in njihovega zavijanja v edino vnaprej pripravljeno testo, se je preizkušalo mlado in staro. Ustvarjalnic je bilo še precej, igralnic in kulturnih predstav tudi. Na ogled in pokušino so bile še mnoge tradicionalne jedi in vse obrti s širše idrijske okolice. Počitek v senci zgodovinske kamšti ob zvokih etno Suhega cvetja je v vroči kulinarični soboti prišel zelo prav.

“Vse nam gre na roke - lepa sobota, pestra ponudba in veliko obiskovalcev. Nekoliko nas preseneča, da je malo domačinov, zato pa toliko več ljudi iz drugih krajev in celo iz tujine,” je bil zadovoljen prvi mož praznika Matevž Straus.

Izdelovanje idrijskih žlikrofov je  dolgotrajen proces. Kljub temu so 
se na delavnici  vseh postopkov - od začinjanja krompirja za 
kroglice do zavijanja žlikrofov - učili mladi in starejši.
Izdelovanje idrijskih žlikrofov je dolgotrajen proces. Kljub temu so se na delavnici vseh postopkov - od začinjanja krompirja za kroglice do zavijanja žlikrofov - učili mladi in starejši.
Devet ponudnikov je k žlikrofom ponudilo preko 30 omak. Najbolj 
nenavadna je bila s sladoledom.
Devet ponudnikov je k žlikrofom ponudilo preko 30 omak. Najbolj nenavadna je bila s sladoledom.
Na  tekmovanju za naslov Jager Chef se je v kuhanju tradicionalnega golaža k žlikrofom - bakalce - pomerilo osem lovskih 
družin. Zmaga  je z družino Klinkon  odšla na Most na Soči.
Na tekmovanju za naslov Jager Chef se je v kuhanju tradicionalnega golaža k žlikrofom - bakalce - pomerilo osem lovskih družin. Zmaga je z družino Klinkon odšla na Most na Soči.
Kulinaričnim užitkom so organizatorji dodali še precej ščepcev 
kulture in zabave, obiskovalcem v okolju zgodovinske kamšti pa 
možnosti za počitek.
Kulinaričnim užitkom so organizatorji dodali še precej ščepcev kulture in zabave, obiskovalcem v okolju zgodovinske kamšti pa možnosti za počitek.