Idrijski žlikrofi za tisoče degustatorjev (FOTO)
Za degustacijo vzorca tradicionalnih idrijskih žlikrofov z nekaj deset različnimi omakami na izbiro je bilo na sobotnem prazniku te jedi tisoče ljudi pripravljenih postavati v dolgih vrstah. Najbolj tradicionalno prilogo - divjačinsko bakalco - je na tekmovanju lovskih družin najbolje skuhala družina Klinkon iz Mosta na Soči.

IDRIJA > Močna jed, ki so jo pred stoletji žene začele pripravljati za okrepitev svojih mož - rudarjev, tekne tudi v vročini. Idrijski žlikrofi imajo avgusta svoj praznik že dolgo in vseskozi je odlično obiskan. V soboto je devet ponudnikov k žlikrofom z označbo geografskega porekla ali brez, kakopak tudi veganskim, nekaj tisoč obiskovalcem ponudilo več kot trideset različnih omak. Prav omake, kot so prepričani organizatorji praznika - Zavod ID20 - namreč značilno idrijsko jed iz tradicije vodijo v prihodnost.
“Dobro je. Nepričakovano dobro,” se skupina obiskovalcev iz Verone ni zmrdovala niti ob najbolj nenavadnemu sladkemu orehovemu prelivu žlikrofov in različnih sladoledih po izbiri. Med ostalimi omakami - iz vse mogoče zelenjave, gob, začimb in mesa - so eno posvetili nedavno umrlemu idrijskemu kulinariku, ki je idrijskim žlikrofom posvetil diplomo - Boštjanu Novaku.
Domačim gostincem so se s pripravo omak pridružili znanci iz televizijskih kulinaričnih šovov. Najbolj znani chef - sicer sodnik v TV šovu - Karim Merdjadi pa je z Brankom Podmenikom ocenjeval najbolj tradicionalne omake - bakalco iz divjačine. Čeprav je to na 12. tekmovanju kuhalo sedem ekip iz Idrije in Cerknega, je zmago odnesla družina Klinkon na Most na Soči, tamkajšnja lovska družina pa za tretjo zmago tudi stalni pokal. Brina Robnik Kobal (Master Chef) je pripravila piščančjo bakalco.
Pritožb nad vrstami oziroma čakanjem na žlikrofe, niti nad visoko ceno za skromno degustacijsko porcijo, nismo slišali. Obratno pa več pohval.
Tudi v delavnici izdelovanja žlikrofov, od kuhanja krompirja, dodajanja začimb, do priprave kroglic in njihovega zavijanja v edino vnaprej pripravljeno testo, se je preizkušalo mlado in staro. Ustvarjalnic je bilo še precej, igralnic in kulturnih predstav tudi. Na ogled in pokušino so bile še mnoge tradicionalne jedi in vse obrti s širše idrijske okolice. Počitek v senci zgodovinske kamšti ob zvokih etno Suhega cvetja je v vroči kulinarični soboti prišel zelo prav.
“Vse nam gre na roke - lepa sobota, pestra ponudba in veliko obiskovalcev. Nekoliko nas preseneča, da je malo domačinov, zato pa toliko več ljudi iz drugih krajev in celo iz tujine,” je bil zadovoljen prvi mož praznika Matevž Straus.