Idrijska pokrita tržnica je odprta le dva dneva v tednu

Kupci in 20 kmetov, ki prodajajo na idrijski tržnici, so zadovoljni. Precej manj pa Marjan Ciglič, župan Občine Cerkno, ki bo z idrijsko sosedo zanjo letos plačala 33.500 evrov. “Treba jo je reorganizirati, saj ni smotrno, da dela dva dneva v tednu,” meni.

Za več kot dvakrat tedensko trgovanje v pokriti tržnici bi potrebovali več kmetov in kupcev
Za več kot dvakrat tedensko trgovanje v pokriti tržnici bi potrebovali več kmetov in kupcev 

IDRIJA, CERKNO> Kmetje se ne odločajo množično za prodajo. Kljub temu naj bi manjšo tržnico postavili tudi v Cerknem.

Razvojna agencija ICRA je leta 2005 spodbudila prvih šest kmetov iz domačih občin k dvakrat mesečni prodaji svojih pridelkov na prostem. Tri leta pozneje so se preselili v pokrit prostor. Število ponudnikov se je do danes povzpelo na 20, ki skupaj z delavnicami in predstavitvami podeželskih društev tržnico oživljajo ob sredah in sobotah. Da je to premalo, menijo v Občini Cerkno, ki skupaj z Idrijo in evropskimi skladi plačuje stroške prostora.

Pogoji so odlični, le kupcev je še premalo

“Pri minus šestih stopinjah Celzija smo zmrzovali na zunanji tržnici in vztrajali. Sedaj imamo odlične pogoje. Sadje prodajam izmenjaje s kolegom, saj kupcev ni dovolj za dva sadjarja,” ocenjuje Marjan Mavri iz cerkljanskih Poč, ki je skupaj z razvojno agencijo ICRA prehodil vse korake oživljanja lokalne tržnice.

Vodja projekta Darja Lahajnar (ICRA) vlaga ogromno prizadevanj v pridobivanje novih ponudnikov. “Več kot enega ali dveh na leto ne uspemo pridobiti,” je povedala na nedavnem tržnem dnevu.

Oživitev prostora za prodajo lokalnih kmetijskih produktov in promocijo podeželja je vseskozi sofinanciral evropski kmetijski sklad. Občina Idrija naj bi letos za energijo, vzdrževanje in pisarniški material odštela 20.000, občina Cerkno pa 13.500 evrov.

“Rada prodajam, saj mi to pomeni tudi prijetno druženje. Na tržnici se dobro razumemo. Je pa to težaško delo. Pomaga mi hčerka, pri peki kruha in peciva tudi vsa družina. Ker je težko, si ne upam napovedati, ali me bo hči želela nadomestiti pri tem delu,” je povedala Štefka Kejžar iz Novakov, prav tako ustanovna članica tržnice. S pohvalami niso skoparili niti kupci, čeprav le redko pokupijo vse, kar jim kmetje nudijo. Ponudba zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov, medu in proizvodov umetne obrti je namreč vse obsežnejša in pestrejša.

Bo tržnica tudi v Cerknem?

Župan Občine Cerkno Miran Ciglič je obljubil, da bodo v okviru projekta LAS - Podeželje ima več kupili pet hišk za prodajo lokalnih pridelkov. Poudaril pa je, da ga to skrbi, saj občina namenja denar že za idrijsko tržnico, ki naj bi bila neracionalna: “Tržnica je potrebna reorganizacije, saj ni smotrno, da je odprta samo dva dni v tednu.”

Direktorica ICRA Jožica Lazar, pravi, da brez sofinanciranja občin še ne bi zmogli. “Obvezali smo se, da bomo letos dodali tretji tržni dan. A tržnica je namenjena spodbujanju domačih proizvodov in naši kmetje se težko odločajo za prodajo. Če se nam lani ne bi pridružila sirarja iz Krnic, bi tudi ob sredah tržnica samevala,” je povedala in dodala, da prostor ponujajo tudi pridelovalcem iz drugih okolij. “Redno prihajajo vinarji in oljarji. Veseli smo vseh, ki imajo izdelke, ki jih doma ne pridelujemo. Zelenjave pa imamo sami dovolj,” zagotavlja. Ker ima vse potrebno za HACCP sistem, vanjo pravkar vabijo izdelovalce certificiranih žlikrofov.

Da gre hiteti počasi, meni tudi Mavri: “Nedavno sem sadje prodajal v Cerknem, a sem prodal bore malo. Struktura kupcev v Idriji in Cerknem je povsem drugačna.” Skupaj z drugimi cerkljanskimi kmeti pa je dodal, da bo sodeloval tudi na morebitni lokalni tržnici v Cerknem.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano