Idrija in Šempeter proti vrhu

Idrija in Šempeter-Vrtojba sta, vsaj po mnenju strokovnjakov iz projekta Zlati kamen, razvojno najbolj prodorni občini na Primorskem. Edini iz te regije sta se namreč uvrstili med ducat tistih, ki se potegujejo za naziv najboljše na tem področju v Sloveniji.

Občina Šempeter-Vrtojba je že dolgo visoko na lestvicah “razvitosti”, v izboru Zlatega kamna se mu pridružuje  Idrija
Občina Šempeter-Vrtojba je že dolgo visoko na lestvicah “razvitosti”, v izboru Zlatega kamna se mu pridružuje Idrija  

BRDO PRI KRANJU> Trinajsti marec bo na šestem dnevu občin prinesel “srečo” občini, ki bo kot prva razglašena za razvojno najbolj prodorno v Sloveniji.

V ožjem izboru je dvanajst občin

Zlati kamen, ki nekoliko spominja na izbor gospodarskih Gazel (botruje mu del istih strokovnjakov), sta organizatorja - družbi Planet GV in SBR - občinam predstavila lani. Ustanovili so ga, da bi spodbudili učinkovito upravljanje in najboljše prakse v vseh 212 slovenskih občinah. Namenjen je v prvi vrsti lokalnim politikom in strokovnjakom, a tudi ozaveščanju ljudi o kakovostni lokalni samoupravi in spodbujanju njihove kritičnosti.

In kako so izbrali 12 občin? Najprej so jih ovrednotili glede na 33 kazalnikov indeksa Zlati kamen, nato so opravili kvalitativno analizo, kjer so razčlenjevali več dejavnikov, na primer razvitost strateškega upravljanja občine, transparentnost delovanja uprave, vključenost občanov v sprejemanje temeljnih odločitev in aktivnosti občine na področjih, pomembnih za kakovost življenja v kraju. V zadnji fazi so vsebinsko pregledali ključne projekte občine.

V ozadju projekta so razvili metodologijo za primerjalno vrednotenje občin. Njenih 33 med osem področij razdeljenih kazalnikov je na osnovi analiz že privedlo do izbora 12 občin, ki se lahko nadejajo prve lovorike. Med primorskimi občinami sta to Idrija in Šempeter-Vrtojba.

V teh dneh bo strokovni svet bo izbor razpolovil in naj občino dokončno izbral med šestimi. Razglasili bodo tudi najboljšega župana.

V dosedanjih izborih Idrije ni bilo

Izbor omenjenih občin ne preseneča. Morda je bolj presenetljivo to, da v številnih lanskih izborih najboljših razvojnih kazalnikov, ki jih je pripravljal projekt, Idrije sploh ni bilo zaslediti. Šempeter-Vrtojba pa se je na šesto mesto uvrstila s 23 evri, kolikor jih na prebivalca v zadnjih petih letih namenja za štipendije, na sedmo mesto s povprečno štirimi novimi podjetji na tisoč prebivalcev v petih letih, na 11. mesto z višino bruto prejemkov na prebivalca. Preostale občine, največkrat Koper in Nova Gorica, pa tudi manjše, so se prav tako pojavljale na lestvicah. Občina Piran, kot lanska energetsko najbolj učinkovita občina, je edina posegla po primatu. Koper pa je z 18 milijoni “počrpanih” evrov iz blagajne EU za vsega 800 tisočakov zaostal za najbolje uvrščeno Ljubljano.

Šempeter-Vrtojba je pri vrhu tudi po indeksu ministrstva

Na novo oblikovan skupni razvojni indeks je bolj kompleksen. Čeprav avtorji pravijo, da spominja na indeks razvitosti občin, ki ga pri financiranju le-teh uporablja ministrstvo za finance, so mu dodali nekaj novih kazalnikov. Trzin, ki je po indeksu ministrstva najbolj razvita slovenska občina, se v izbor sploh ni uvrstil, Šempeter-Vrtojba, ki je druga najbolj razvita občina, pač. Idrijo, ki z dosedanjim indeksom sodi na 25. mesto, na Primorskem prekašata še Nova Gorica na 17. in Izola na 22. mestu.

Primorski občini se za Zlati kamen potegujeta z občinami Jesenice, Krško, Šentrupert, Šmarješke Toplice, Ljubljana, Radlje ob Dravi, Solčava, Slovenska Bistrica, Škofja Loka in Vransko.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano