Festival znanosti: ko zagori še voda

V športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj je danes vse v znamenju znanosti. Festival znanosti, ki ga prireja novogoriška e-Hiša, bo zanimive in poučne dogodke ponujal še danes popoldne in jutri dopoldne. Obisk je rekorden, saj so do zdaj obiskovalci rezervirali že 3200 vstopnic. Te so sicer brezplačne.

Estonski dvojec je delal tudi povsem “nedolžne”  mehurčke ...   Foto: Mitja Marussig
Estonski dvojec je delal tudi povsem “nedolžne” mehurčke ...  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA Da znanost ni le poučna, pač pa tudi izjemno zanimiva in kot taka pritegne tako mlajše kot starejše, je vsako leto videti na Festivalu znanosti. Že sedmo leto ga organizira e-Hiša, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica, s tem projektom pa si želijo navdušiti otroke, mladino, pa tudi malce manj mlade za naravoslovje, tehniko in znanost. In očitno je navdušenja ogromno, glede na to, da so spet podrli rekord v številu obiskovalcev. Doslej so ti namreč rezervirali že 3200 vstopnic. Te so, kot vsako leto brezplačne. Kdor je še ni, mora skorajda pohiteti, nekaj pa jih je vendarle še na voljo.

Letos, ko praznujemo 50. obletnico prvega pristanka na Luni, na predavanjih s poskusi obiskovalci lahko izvejo, zakaj je sploh prišlo do vesoljske tekme, ki je doživela vrhunec s pristankom na Luni 20. julija 1969, spoznavajo vesoljsko okolje in načine kako lahko človek v njem, preživi, pa rakete, lunarne sonde, pomen tega našega satelita za človeštvo in nenazadnje, zakaj čedalje več držav načrtuje nove komercialne odprave na Luno. Predavanji sta samo še danes ob 15. in ob 16. uri.

Za vznemirjenje pa so v e-Hiši poskrbeli z gostovanjem znanstvenega šova Čudovita voda, v okviru ekipe AHHAA centra iz Estonije, ki spada med največje znanstvene centre v Evropi. Obiskovalci seveda izvejo, od kod prihaja voda, nato pa ekipa po stvarjenju vode pokaže, kako čudovita je ta preprosta in vseprisotna snov. In kot zanimivost, ne le milni mehurčki in “mokri” fizikalno-kemijski poskusi, prav s pomočjo vode je na veselje mladine na odru presenetljiva količina ognja in eksplozij. Šov je na sporedu danes še ob 16. in 19. uri, jutri pa ob 10. in 11. in 12. uri.

Danes ob 17. uri je na sporedu še predavanje Mikroplastika - nova grožnja naravi in človeku. Dr. Oliver Bajt iz Morske biološke postaje Piran bo pojasnil, kaj je mikroplastika in kakšni so njeni vplivi na okolje in človeka, kakšne so možnosti zajezitve težave in kako so naše vode onesnažene z njo. Po predavanju bo čas tudi za vprašanja poslušalcev.

Na Festivalu znanosti se sicer poleg znanstvenega šova in predavanja o Luni s svojim področjem robotike predstavljata tudi novogoriška e-Hiša in Inštitut Jožefa Stefana s projektom My Machine, sodelujejo pa tudi dijaki Šolskega centra Nova Gorica, ki predstavljajo prototipa svojih strojev - palačinkomata in stroja za izdelovanje milnih mehurčkov. “S festivalom in ostalimi našimi aktivnostmi nagovarjamo predvsem otroke in mladino ter jim pokažemo, da je naravoslovje lahko zabavno in jih tako v čim večjem številu usmerjamo na znanstveno tehnično pot. Nazadnje nam bo le kakovostna raziskovalna znanost poiskala rešitve za današnje in prihodnje izzive,” pravi direktorica MC Nova Gorica Lara Brun, ki je razumljivo zadovoljna z naraščanjem obiska festivala.


Najbolj brano