Eksperimenti so zakon!

Pridi, poskusi, odkrij in se zabavaj! To je vodilo novogoriške hiše eksperimentov. Od septembra, ko deluje z okrepljeno ekipo in še bogatejšo bero poskusov, je na njena vrata potrkalo že 400 obiskovalcev.

E-hišnici Lea in Andreja v prav posebni hiši na robu Nove Gorice obiskovalcem postrežeta s celo vrsto preprostih, a zanimivih poskusov Foto: Nace Novak
E-hišnici Lea in Andreja v prav posebni hiši na robu Nove Gorice obiskovalcem postrežeta s celo vrsto preprostih, a zanimivih poskusov Foto: Nace Novak

NOVA GORICA> Mladi e-hišnici Lea Kosmač in Andreja Malus sta v novogoriško hišo eksperimentov, ki deluje na dvorišču kulturnega centra Mostovna, vnesli potrebno energijo in svežino. Pred tem je e-hiša delovala bolj ali manj na prostovoljni osnovi, zato je začetni zagon hočeš nočeš počasi ugašal.

“Težimo k temu, da so vsi poskusi preprosti, da jih je mogoče narediti iz materialov in snovi, ki jih dobimo v okolju okoli nas, da lahko obiskovalci nekatere potem poskusijo narediti tudi sami, doma,“ je povedala e-hišnica Andreja. Dodala je še, da je večina poskusov v e-hiši fizikalnih, ker so ponovljivi. Kemijske pa predstavijo, ko pridejo večje, najavljene skupine.

Med obiskom e-hiše si je mogoče ogledati do 50 poskusov, med katerimi so nekateri zelo enostavni. Večina jih je s področja optike in zvoka, pa tudi gravitacije, elektronike in robotike. Prikazanih je več načinov pridobivanja električne energije in še marsikaj drugega zanimivega.

Za vse starosti

Od septembra so v tem delu centra Mostovna imeli že blizu 400 obiskovalcev. Najavljene skupine lahko e-hišo obiščejo tudi med tednom, za vse ostale pa je odprta ob sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure.

“Ogled za organizirane skupine traja približno eno uro, individualno tudi uro in pol, odvisno od tega, koliko se obiskovalci poglobijo v zadeve. Tudi zabavo za rojstni dan smo imeli že tu,” je še povedala Andreja. Lea jo je dopolnila, da je ogled e-hiše primeren že za otroke od četrtega leta starosti dalje. Navzgor pa ni omejitve. Poleg osnovnošolcev in srednješolcev ter gojencev različnih zavodov in društev prihajajo otroci v spremstvu staršev oziroma starih staršev, pa tudi cele družine.

V e-hiši so naprodaj tudi miselne igre oziroma igrače, ki spodbujajo domišljijo in kreativnost, kot so sestavljanke, rubikove kocke in podobno. “To je dopolnilni program, v okviru katerega skušamo ponuditi to, česar ljudje drugje ne najdejo,” je še povedala Andreja. Med aktualnimi zadevami pa je omenila pilotni tečaj robotike, ki ga bodo z novim letom ponovili in ponudili tudi osnovnim šolam.

Eksperimenti tudi na Bevkovem trgu

“Goričani še vedno ne vedo, da v mestu obstaja e-hiša,” je pojasnila Lea. Prav zato se s svojimi poskusi predstavljajo tudi na Bevkovem trgu. Pred nekaj dnevi je množica mladih in starih uživala ob vragolijah, ki sta jih v okviru ustvarjalnice eksperimentov izvajala dva mlada kemika iz Inštituta Jožefa Stefana v Ljubljani.

Aleš in Matic sta prikazala, kako narediti preprosto petardo in ognjemet ter še marsikateri “hecen” ognjen, barvit, glasen ali kadeči se rezultat kemijske reakcije med različnimi spojinami. Obljubila sta tudi, da se bosta v Novi Gorici še oglasila in e-hišnici naučila katerega od eksperimentov iz svojega širokega nabora. Potem bo to moč spoznavati tudi v e-hiši.NACE NOVAK


Najbolj brano