Eda je skoraj prazna, a so še optimisti

Kavarna Rusjan v pritličju Eda centra je dobrodošla poživitev za mesto, notranjost stavbe pa ostaja večinoma prazna. Kriva naj bi bila kriza, pravijo v Euroinvestu, kjer ne zanikajo likvidnostnih težav. “Zaenkrat pa jih uspešno rešujemo,” pravi direktor Radoš Pavlovič. Prepričan je, da bodo “Edo” zapolnili, a žal kasneje, kot so pričakovali.

Notranjost Eda centra je ponekod še gradbišče, saj jo  delavci  urejajo postopno
Notranjost Eda centra je ponekod še gradbišče, saj jo delavci urejajo postopno  

NOVA GORICA>“Likvidnostne težave so, na trenutke tudi zelo velike, a jih zaenkrat uspešno rešujemo in prepričan sem, da bo center kljub vsemu začel delovati, kot smo si zamislili, pa čeprav na začetku še ne bo v celoti izkoriščen,” je napovedal Radoš Pavlovič, direktor družbe Euroinvest, ki je v izgradnjo Eda centra vložila 40 milijonov evrov.

Z odprtjem kavarne Rusjan je impozantna stavba sredi mesta na zunaj že zaživela, v notranjosti pa ostaja hiša duhov, saj je šest od predvidenih osmih poslovnih etaž še praznih. Tudi trgovski del se polni počasneje od načrtov, v zgornjih štirih nadstropjih, kjer naj bi bilo prodanih že več kot polovica od 40 stanovanj, pa zvečer luči osvetlijo le nekaj oken.

Poleg kavarne je zaenkrat največji magnet v Edi podzemna parkirna hiša, kjer je mogoče v vseh štirih etažah še brezplačno parkirati, tako da dobra, skoraj polna zasedenost, niti ne čudi.

Nekaj pa se vendarle dela

V stavbi že nekaj časa potekajo predavanja študentov Evropske pravne fakultete. Delavci pravkar urejajo prostore za fakultetno knjižnico in pisarno dekana. V istem, prvem nadstropju opremljajo prostore za restavracijo. Odprli naj bi jo v juniju s ponudbo “a la carte” ter malic in kosil. V pritličju naj bi kmalu uredili muzej Edvarda Rusjana, pa cvetličarno, biro, frizerski salon, knjigarno, turistično agencijo in trafiko. Velika avla pa bo namenjena stalni tržnici domačih izdelkov iz bližnje okolice.

“Računam, da bi lahko vsi ti programi, ki pomenijo otvoritev centra, zaživeli čez dober mesec, morda kakšen teden kasneje,” je še pojasnil Pavlovič.

Takrat naj bi se iz notranjosti dokončno umaknilo gradbišče, ki ga je danes še čutiti. Vsa preostala dela v neizkoriščenih prostorih, ki jih je še precej, naj bi potem potekala, ne da bi jih obiskovalci opazili.

Pogovori so, bolj malo je dogovorov

Vinoteka in market bosta morala počakati na boljše čase. Še največ sivih las pa investitorju povzroča osem etaž poslovnega dela. Eno je že pred časom zasedel Center za socialno delo. V del druge naj bi se v teh dneh preselil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Preostali del etaže je rezerviran za zdravstveno ordinacijo.

V Euroinvestu še vedno računajo, da se bodo v center selile tudi nekatere državne institucije, kot je na primer Davčna uprava, ki naj bi potrebovala dve etaži in pol. Eno etažo naj bi zasedel ponudnik raznih aktivnosti za dušo in telo, eno nadstropje pa naj bi v treh mesecih zapolnili z “gospodarstvom”, torej raznimi podjetji, napoveduje Pavlovič.

“Ker so pogovori, ki tečejo, zelo konkretni, ocenjujem, da bosta ostali do konca leta prosti še dve etaži, z malo sreče pa bi lahko bila zasedenost še večja,” je še omenil Pavlovič, ki ostaja zvest optimističnim izjavam, pa čeprav se podobno optimistične napovedi in ocene, povezane s centrom, ki jih je bilo v preteklosti že kar nekaj, praviloma oziroma za zdaj še niso uresničile.

Kar se tiče zasedenosti stanovanj je prepričan, da jih je večina kupcev kupila naložbeno in se jim s selitvijo očitno ne mudi. Glede likvidnostnih težav družbe Euroinvest pa je pojasnil še, da so predvsem posledica administrativno-birokratskih postopkov. Kljub temu ne vidi nobene potrebe za zaskrbljenost, da se projekt Eda center ne bi zaključil v zadovoljstvo občanov in izvajalcev, pa čeprav z večjim naporom in precej bolj počasi, kot so sprva načrtovali. NACE NOVAK


Najbolj brano