Draga občina, koliko me staneš?

Zakaj je prebivalec Občine Ajdovščina marca za delovanje občinske uprave plačal slabe tri evre, občan Bovca pa kar trikrat več? Zakaj v občini Renče-Vogrsko zaposleni na občini v povprečju dobi 1600 evrov plače, v mestni občini pa krepko več kot 2000? Zakaj v Tolminu zmorejo z 20 zaposlenimi, v Idriji pa jih niti 30 ni dovolj?

Vsakega prebivalca Občine Bovec je občinska uprava marca stala kar 8,66 evra, a je v znesek vštet tudi strošek petčlanske medobčinske uprave.
Vsakega prebivalca Občine Bovec je občinska uprava marca stala kar 8,66 evra, a je v znesek vštet tudi strošek petčlanske medobčinske uprave. 

SEVERNA PRIMORSKA> Vprašanja o tem, koliko občane stanejo njihove občinske uprave in ali je zaposlenih dovolj, preveč ali premalo, se ves čas pojavljajo v javnosti. Sodeč po javnem mnenju, ki se o funkcionarjih in javnih uslužbencih po navadi ne izraža ravno v laskavih tonih, so uprave predrago breme. Pa je res in vedno tako?

“Naša uprava ima več dela tudi zaradi popotresne obnove in ker smo turistična občina, saj je treba izdajati ogromno potrdil in dokumentov”

Občine se med seboj precej razlikujejo. V prvi vrsti po velikosti in številu prebivalcev oziroma gostoti poselitve. Zakonodaja je za vse enaka, vsaka občina pa se sama odloča, koliko ljudi bo zaposlila v upravi in s koliko zunanjimi sodelavci si bo pomagala. Na plačilnih listah nekaterih so, na primer, tudi javni zavodi, drugje ne. Nekatere so del svojih nalog prenesle na medobčinske uprave. Oblikovale so jo tako občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal kot Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica. Skratka, paleta oblik organiziranja je pisana.

MITJA MARUSSIG

Podrobneje o tem pišemo v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano