Dnevi evropske kulturne dediščine v Idriji

Idrija, ki se je s španskim Almadenom z dediščino živega srebra letos vpisala na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine Unesca, bo 22. septembra gostila odprtje letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) v Sloveniji.

Odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine bo v Idriji Foto: Saša Dragoš
Odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine bo v Idriji Foto: Saša Dragoš

IDRIJA> Poleg uvrstitve na Unescov seznam je bil povod za izbor Idrije za mesto, ki bo letos gostilo odprtje DEKD v Sloveniji, tudi ta, da Idrija po besedah koordinatorke projekta na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Nataše Gorenc pooseblja letošnjo temo dnevov, ki se glasi Izkušnja dediščine.

S to temo so se na ZVKDS pridružili letošnjemu evropskemu letu aktivnega staranja in medgeneracijskega povezovanja, je dodala. Vsi letošnji dogodki bodo namreč podajali zgodbe o tem, kako se dediščina prinaša iz roda v rod in na kakšen način povezuje starejše in mlajše generacije. V Idriji te dni že potekajo usklajevalni sestanki za snovanje programa odprtja dnevov.

Dnevi evropske kulturne dediščine, ki v Sloveniji potekajo v koordinaciji ZVKDS, predstavljajo najbolj prepoznavno akcijo na področju kulture pod pokroviteljstvom Sveta Evrope in Evropske komisije. Vanjo je vključenih 50 držav, 6000 mest in 30.000 kulturnih spomenikov.

STA


Najbolj brano