Dediščina bo kot nova

V okviru čezmejnega projekta Living Fountains bodo v občini Miren-Kostanjevica do konca poletja obnovili šest kalov in vodnjakov.

V okviru projekta Living Fountains obnavljajo tudi  zbiralnik v Koritih na Krasu
V okviru projekta Living Fountains obnavljajo tudi zbiralnik v Koritih na Krasu  

MIREN> V teh dneh so začeli obnavljati vodnjake v Kostanjevici na Krasu, Temnici in Biljah, vodni zbiralnik v Koritih na Krasu in >kal v Novi vasi, na vrsto pa pride še vodnjak v Orehovljah. Do konca poletja bodo vsi ti dragoceni primerki kulturne dediščine kot novi. Kal in dva vodna zbiralnika v Lokvici bodo “oživljali” prihodnje leto. Kot pravi vodja projekta Tjaša Petelin Bačar, obnova večinoma poteka na terenu, le vodnjak v Biljah so prenesli v restavratorsko delavnico.

Projekt Living Fountains predvideva ureditev 32 vodnjakov in kalov kot spomenikov kulturne dediščine. Od približno 900.000 evrov za projekt 85 odstotkov prispeva EU, deset država, ostalo občine. Poleg mirenske občine sodelujejo še šempetrska in novogoriška na naši ter občine Doberdob, Sovodnje ob Soči in Portomaggiore na italijanski strani. Pritegnili so še šempetrsko, braniško in mirensko osnovno šolo, Večstopenjsko šolo s slovenskim učnim jezikom Doberdob, TIC Nova Gorica in Tržiški kulturni konzorcij.

V okviru projekta bodo pripravili še gradivo o kulturnozgodovinski vrednosti obnovljenih vodnjakov in kalov, organizirali prireditve ob vodnjakih, postavili informacijske table, spletno stran in oblikovali Pot vodnjakov.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano