Davek za cesto občanu

Z lanskimi obvestili o poskusnem obračunu vrednosti nepremičnin so marsikje prišli na plan problemi v javni infrastrukturi na zasebnih zemljiščih. Tako je tudi na Ajdovskem.

Marsikateri lastnik  je tudi na Ajdovskem  po zadnjem popisu nepremičnin lastnik občinske ceste ali javne poti.  Foto: Leo Caharija
Marsikateri lastnik je tudi na Ajdovskem po zadnjem popisu nepremičnin lastnik občinske ceste ali javne poti.  Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA> Najpogosteje gre za neurejena lastniška razmerja na javnih poteh in cestah, ki so bile zgrajene na zasebnih zemljiščih, a sprememb ne katastrsko ne lastniško niso uredili. V več primerih so poti zapisane kot zazidano zemljišče in imajo v resnici večkratno vrednost travnika ali gozda. Z uvedbo davka na nepremičnine se lahko zgodi, da bodo občani plačevali visoke davke tudi za občinske ceste.

Korak za korakom

Podobnih primerov je tudi v ajdovski občini precej. “Občina Ajdovščina se te problematike zaveda in že nekaj let za reševanje neurejenega katastrskega ter lastniškega stanja namenja denar. Doslej smo na novo geodetsko izmerili zemljišča v naseljih Črniče, Vipavski Križ, Cesta, Plače, Selo in Male Žablje. Ob novih naložbah se katastrsko stanje ureja sproti,” pojasnjuje Irena Raspor iz občinskega oddelka za okolje in prostor.

ALENKA TRATNIK

Več o tem pišemo v sobotni tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano