Dan ajdovske industrije in podjetništva letos obarvan zeleno, trajnostno in digitalno (FOTO)

Na ajdovskem letališču se je danes odvijala 6. InCastra, Dan ajdovske industrije in podjetništva, ki ga prireja Ljudska univerza Ajdovščina, namenjen pa je predstavitvi tukajšnjih podjetij in gospodarskih družb, poklicev in kariernih priložnosti. Na stojnicah se je na inovativen način, s praktičnimi prikazi, izdelki, nasveti, animacijami in tudi z dobrotami predstavilo 43 podjetij, društev, ustanov in organizacij. Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Lepo vreme in zanimivo dogajanje sta privabila številne obiskovalce iz različnih krajev Vipavske doline, pa tudi od drugod. Mlajše so ob zanimivih animacijah pritegnili različni izdelki, stroji in mehanizacija, pogumnejši so sedli v letalo ali v simulator letenja, se preizkusili v eksperimentih ali prijeli v roke varilni aparat. Dolge vrste so bile tudi pred stojnicama s ponudbo dobrot z napisom Leone in Mlinotest. Ob spoznavanju novih tehnologij in izdelkov je bil čas tudi za obujanje spominov ob srečanju z nekdanjimi sodelavci ali predstavniki podjetij z daljšo tradicijo.

“Novost letošnje InCastre so hitri zmenki z delodajalci, kjer lahko iskalci zaposlitve in tisti, ki razmišljajo o novi karieri, iz prve roke izvejo, kakšne so možnosti za zaposlitev,” je pojasnila direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja, zadovoljna z odzivom gospodarstva in tudi obiskovalcev. “Prireditev je zelo dobro sprejeta med podjetji, ki so jo prepoznala kot priložnost, da predstavijo, kaj delajo, katere tehnologije uporabljajo, katere poklice zaposlujejo. Na drugi strani pa si tudi domačini želijo izvedeti, kaj vse ponujajo. Na prireditev posebej vabimo osnovnošolce, ki smo jim namenili včerajšnji program z obiskom podjetij. Zagotovo je tudi njim zanimivo videti, kaj se dogaja za štirimi stenami hal v mestu. To je priložnost, da dobijo informacije, ki jim bodo pomagale pri izbiri poklica,” je dodala Eva Mermolja. Prav slednjemu so bile namenjene tudi izkustvene delavnice Mladi in Castra, ki jih je ves teden organizirala RRA Rod.

Organizatorji so v ospredje letošnje InCastre postavili tudi vprašanja tehnološkega napredka in trajnostnega poslovanja. O aktualnih izzivih so včeraj govorili direktorica LUA Eva Mermolja, direktor območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Rondič, direktor podjetja VRC springs Janko Bačar, okoljevarstvenik Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici dr. Griša Močnik.


Najbolj brano