Čezmejna izposoja zamuja

Projekt izposoje koles, ki je v Gorici zaživel v začetku maja, ima približno sto rednih uporabnikov. Kljub drugačnim načrtom pa v Novi Gorici še ni postajališč za izposojo. Prvo, pred Eda centrom, naj bi postavili pred septembrom, ko bo uradna otvoritev.

Med našim obiskom v Gorici nismo ujeli nobenega uporabnika, le turista, ki ga je zanimalo, kako izposoja deluje. V Novi Gorici pa naj bi bila kolesa na voljo septembra.  Foto: Nace Novak
Med našim obiskom v Gorici nismo ujeli nobenega uporabnika, le turista, ki ga je zanimalo, kako izposoja deluje. V Novi Gorici pa naj bi bila kolesa na voljo septembra.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA>“Uradno otvoritev načrtujemo ob tednu mobilnosti v septembru, upam pa, da bo izposoja zaživela že prej,” je o pripravah na postavitev prvega novogoriškega postajališča za izposojo koles v okviru projekta Gorica na kolesu (Gorizia in Bici) povedal Niko Jurca, načelnik občinskega oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo.

Vse še ni dorečeno

Pojasnil je še, da so si snovalci projekta iz Gorice pred kratkim ogledali lokacijo pred novimi prostori Turistično informacijskega centra in prišli do zaključka, da lahko z montažo prve postaje za izposojo koles v Novi Gorici začnejo takoj, ko bodo postavili električni priključek. Jurca je pojasnil, da ga morajo zagotoviti v družbi Euroinvest, tam pa napovedujejo, da naj bi to storili predvidoma do konca tega tedna.

Po prvotnih načrtih naj bi testno postajališče v Novi Gorici postaviti že v začetku maja, ko so v sosednji Gorici začeli s projektom. Odgovorni so se načeloma vse dogovorili, zataknilo pa se je pri uresničitvi zamisli. Pokazalo se je namreč, da je treba uskladiti še vrsto detajlov. Med drugim še vedno ni dorečeno, kdo bo na naši strani upravljal z izposojo koles. Na občini navijajo za to, da bi bilo za to pristojno javno podjetje Mestne storitve.

V Gorici sto rednih uporabnikov

Prepoznavna bela kolesa, ki so trenutno v sosednji Gorici na voljo na petih postajališčih, pa je sem pa tja že opaziti tudi na novogoriških ulicah. Andrea Bais,kina goriški občini skrbi za izvajanje projekta, je povedal, da imajo že približno sto rednih abonentov. Kot je še pojasnil, so se projekta lotili, da bi izboljšali kakovost zraka v mestu, predlog novogoriškega župana Mateja Arčona, da ga razširijo tudi onkraj meje, pa so sprejeli z zadovoljstvom.

Po Baisovih besedah med uporabniki prevladujejo ljudje, ki pridejo z vlakom na delo v mesto in si kolo izposodijo na železniški postaji, turistom pa omogočajo celodnevno izposojo kolesa za tri evre. Dodaja, da so uporabniki večinoma zadovoljni, na občini pa so prejeli tudi nekaj kritik, češ da kolesa niso opremljena s torbami za najnujnejšo prtljago, da bi nekatera od njih lahko imela sedeže za otroke in da bi bila postajališča lahko pokrita.

Tudi s kreditnimi karticami

“Za to trenutno ni denarja, a bomo, takoj ko bo mogoče, na kolesa namestili košare in nekaj sedežev za otroke. Poskrbeli bomo tudi, da si bo mogoče kolo izposoditi s kreditno kartico, kar je predlagal vaš župan,” je še povedal Bais.

Za zdaj je izposoja mogoča z italijansko zdravstveno kartico in posebnimi karticami, izdelanimi prav za ta projekt. Kolesa lahko uporablja vsak, ki plača deset evrov kavcije in na kartico naloži pet evrov. Izposoja je prve pol ure brezplačna, potem pa plačljiva.

Kolesa so na voljo 24 ur na dan. Trenutno jih je na razpolago 35, če se bo projekt dobro prijel in razširil tudi preko meje - tako bi postal prvi čezmejni projekt Bike Sharing - pa ga nameravajo nadgrajevati.

NACE NOVAK


Najbolj brano