Cerkljanski parkomat bo ostal brez evrov

Na robu Glavnega trga sredi Cerknega že nekaj tednov stoji parkirni avtomat. Župan je prepričan, da bi s parkirnino domačine primorali, da bi v center hodili peš ali s kolesi. Svetniki pa so soglasno zavrnili plačevanje parkirnine. Nekateri bi parkirišče v centru, ki da kraju ni v ponos, kar ukinili.

Parkomat so postavili,    a so se svetniki odločili, da je odveč
Parkomat so postavili, a so se svetniki odločili, da je odveč 

CERKNO> Cerkno si z mnogimi kraji po Sloveniji deli usodo pomanjkanja parkirnih mest. Ker je zlasti v zimski turistični sezoni problem resen, je vodstvo občine v središču kraja želelo sprostiti nekaj parkirišč z uvedbo parkirnine. Svet občine pa se je temu uprl.

Parkirna mesta so že nekaj mesecev označena z modro barvo. Na robu Glavnega trga pa tudi že stoji parkirni avtomat. Zavrnjeni odlok je predvidel, naj bi uporabniki parkirišč med peto in 19. uro zanje plačevali polovico evra za vsako uro.

Kupili so parkomat, ki bo ostal prazen

Svetniki so temu ugovarjali, rekoč, da je do zagotovitve zadostnega števila parkirišč v Cerknem in ustreznega nadzora parkiranja ukrep nesmiseln. Jurij Kavčič (SLS) je dodal, da bodo zaradi ukrepa prizadete trgovine in banka, ki obkrožajo trg, in stanovalci, ki so zaradi pomanjkanja parkirišč primorani vozila puščati na trgu.

Župan Miran Ciglič je dopustil možnost dogovora o polurnem brezplačnem parkiranju. Sočasno je poudaril, da se zaveda težav, ker občina nima redarja. Po ukinitvi medobčinskega inšpektorata, ki so ga imeli organiziranega skupaj z občino Železniki, naj bi se za oblikovanje le-tega prizadevali s sosednjimi občinami v Goriški regiji. Za sedaj, kot je dejal, neuspešno. “Kljub temu sem prepričan, da bi morali stremeti k sproščanju parkirišč in vsaj domačine primorati, da bi se v središče Cerknega podajali peš ali s kolesi. Z odlokom vam prenašam, kar sem v razgovorih sprejel od občanov. Jaz sem domačo nalogo opravil. Odločitev pa je vaša,” je položil na srce svetnikom.

Raje kar ukiniti parkirišča na trgu?

Ti so odlok zavrnili soglasno. Marija Hvala (LDS) je celo menila, da bi bilo primerneje kot plačevati parkirnino, parkirišča na Glavnem trgu ukiniti in s tem dvigniti kakovost življenja v središču Cerknega domačinom, zlasti pa izletnikom in turistom. Poprej bi morali najti nadomestno rešitev, saj po njenem tudi prekomerno parkiranje v bližini trga, zlasti ob novi fontani pred cerkvijo, ni v ponos Cerknemu. K celoviti ureditvi mirujočega prometa je pozvala tudi Branka Florjančič (SLS) in menila, da je vodstvo občine postopek neupravičeno postavilo na glavo. “Najprej potrebujemo parkirna mesta, potem naj bi sprejeli odlok in za njim postavili morebitni parkirni avtomat,” je poudarila.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano