Cerju so vrnili drevesa

Akcija Drevo za Cerje je davi le dočakala ključni trenutek, namreč pogozdovanje dela območja na tej kraški vzpetini, ki ga je avgusta uničil požar. Odzvalo se je nekaj sto prostovoljcev, kramp in lopato je v roke prijel tudi minister za okolje.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

CERJE > Na prizorišču avgustovskega požara na Cerju, tik ob spomeniku in muzeju obenem v obliki obrambnega stolpa, se je davi zbralo 300 prostovoljcev, ki jih je ne hrib na robu goriškega Krasa pritegnila akcija Drevo za Cerje. V kamnita tla so polagali sadike hrasta, javorja, skorša, breka in predvsem črnega bora, s tem pa pomagali pogozditi območje, ko bi se sicer zaraščalo.

Najprej so z večjimi sadikami naredili zametek bodočega Drevoreda hvaležnosti. Ta bo obdajal pot od parkirišča pod pomnikom na Cerju do stolpa. Sledilo pa je sajenje majhnih borovih sadik v neposredni okolici, približno dva metra drugo ob drugi. Akcijo je pripravil zavod Turizem Miren - Kostanjevica v sodelovanju z nacionalnim zavodom za gozdove, dogodka pa so se udeležili tudi minister za okolje Simon Zajc ter župana Mirna in Nove Gorice Mauricij Humar in Klemen Miklavič.


Najbolj brano