Če ne gre z vilo, bo vsaj park

Čeprav se je pred kratkim napovedovalo, da naj bi ministrstvo za visoko šolstvo mestni občini odstopilo Laščakovo vilo, se to, vsaj za zdaj, ne bo zgodilo. Ministrstvo vilo še vedno prodaja. So se pa dogovorili, da bo občina kupila del eksotičnega parka in ga odprla za javnost.

NOVA GORICA> Ko se je po številnih kolobocijah visokošolsko ministrstvo lani odločilo prodati znamenito Laščakovo vilo na Pristavi (Rafutu), je mestna občina stopila v akcijo. Konec lanskega novembra je župan Matej Arčon predlagal, da bi vilo odstopili občini, na ministrstvu pa so pobudo načelno sprejeli. Občina bi ob tem “prevzela obveznosti, ki izhajajo iz obnove, uporabe in upravljanja objekta. Prek RRA naj bi poiskala možnosti pridobivanja evropskega denarja za revitalizacijo objekta po vsebinski in finančni plati,” so pojasnili na ministrstvu.

Park bodo kupili

Pri tem pa so naleteli na težavo. Zataknilo se je, ker je država lastnica vile in polovice eksotičnega parka (lastnica druge polovice je občina). Kot sta nam potrdila generalni direktor direktorata za investicije na ministrstvu Mitja Valič in načelnik občinskega oddelka za družbene dejavnosti Vlado Peruničič, pa so to oviro sedaj preskočili. S parcelacijo bodo najprej razdelili vilo od parka s potjo. To naj bi se zgodilo v mesecu ali dveh.

MITJA MARUSSIG

Več o tem preberite v sredini tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano