Bovško letališče bodo temeljito obnovili

Na športnem letališču Bovec bodo s pomočjo evropskih finančnih sredstev zgradili novo upravno stavbo, hangar, letališko stezo ter uredili območje.

Na športnem letališču Bovec bodo s pomočjo evropskih finančnih sredstev zgradili novo upravno stavbo, hangar, letališko stezo ter uredili območje Foto: Neva Blazetič
Na športnem letališču Bovec bodo s pomočjo evropskih finančnih sredstev zgradili novo upravno stavbo, hangar, letališko stezo ter uredili območje Foto: Neva Blazetič

BOVEC> Občina Bovec je projekt letališča Bovec na razpis iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prijavila konec leta 2009. Ocenjena vrednost projekta je ob prijavi znašala 4,5 milijona evrov, od tega je delež bovške občine slaba dva milijona evrov.

Kljub zadovoljstvu nad ureditvijo območja športnega letališča, se pojavljajo tudi različni pomisleki. Na okrogli mizi, ki jo je junija v okviru projekta pripravila občina Bovec, je župan Siniša Germovšek opozoril, da po zaključenem projektu lokalna skupnost ne bo mogla sama prevzeti odgovornosti za vzdrževanje infrastrukture. Pobudo, da bi pri tem prevzela svoj delež država, je ocenil za pravilno, hkrati pa je izrazil pomislek, da bi se to zgodilo tudi v praksi. “Letališče samo za sebe se nikoli ne bo moglo samo financirati in prav je, da se na to opozarja. Vendar se lokalna skupnost ne bo mogla izogniti svojemu prispevku, tako kot to počnejo naši sosedje. Dodana vrednost letališča bo morala biti naša dodatna ponudba. Sicer pa zneski vzdrževanja letališča za celo leto ne dosežejo niti znesku vzdrževanja 100 metrov avtoceste slovenskega križa, zato pričakujemo tudi pomoč države,” je tedaj poudaril tudi predsednik Aerokluba Bovec Dejan Kavčič.

Doslej na letališču, ki je delovalo le v glavni poletni sezoni, niso imeli niti osnovnih pogojev za obratovanje, kot so cisterna za goriva, primeren prostor za garažiranje, urejen parkirni prostor za osebna vozila, prostor za zbiranje letalskih informacij.

Cilji projekta, v katerega so poleg vodilnega partnerja, občine Bovec, vključena še letališča Rab na Hrvaškem, Livno v BiH, Nikšič v Črni gori in Lisičji jarak v Srbiji, so predvsem izboljšanje stanja malih letališč v regiji, vzpostavitev sodelovanja med malimi letališči, izboljšanje dostopnosti sodelujočih regij, vzpostavitev pogojev za nove turistične produkte in izboljšani pogoji za reševanje.

Projekt, poimenovan A3-NET, finančno ne podpira le golih naložb, ampak tudi sodelovanje na področju turizma ter zaščite in reševanja. Mala letališča se tudi v ostalih evropskih in sosednjih državah srečujejo s podobnimi težavami in izzivi, kot so prezahtevna nacionalna in evropska zakonodaja, ki ovira razvoj športnega letalstva, vključevanje letališke dejavnosti v lokalno okolje in lokalni razvoj ter financiranje vzdrževanja letališke infrastrukture.

STA


Najbolj brano