Boscarol: “Ta donacija ni najina zadnja”

Dva meseca po podpisu pisma o nameri, s katerim sta Taja in Ivo Boscarol ob prodaji Pipistrela ameriškemu Textronu napovedala 25 milijonov evrov donacije Občini Ajdovščina, je 21 milijonov evrov že na njenem računu. Z donacijo bo do leta 2025 zgradila nov zdravstveni center z lekarno in center za helikoptersko reševanje ter poskrbela za ozelenitev mesta in podeželja. Dodatne štiri milijone bo namenila letalskemu muzeju s centrom znanosti.

Župan Tadej Beočanin (desno) in podjetnik Ivo Boscarol sta danes 
podpisala izjavo ob donaciji.  Foto: Alenka Tratnik
Župan Tadej Beočanin (desno) in podjetnik Ivo Boscarol sta danes podpisala izjavo ob donaciji.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ustanovitelja in nekdanja solastnika podjetja Pipistrel Ivo in Taja Boscarol sta ob njegovi prodaji ameriškemu koncernu Textron napovedala 25 milijonov evrov vredno donacijo Občini Ajdovščina za javne programe, ki bodo, kot je prepričan Boscarol, koristili občanom in obiskovalcem Vipavske doline ter širše regije.

Prvih 21 milijonov evrov je že na računu Občine Ajdovščina, pogodbo za preostale štiri milijone evrov bosta strani podpisali, ko bo znana natančnejša lokacija za umestitev letalskega muzeja s centrom znanosti.

Odprla podjetje za upravljanje premoženja

Ivo Boscarol, ki ostaja ustanovitelj in častni predsednik podjetja Pipistrel, je s hčerko Tajo Boscarol ustanovil podjetje za upravljanje premoženja, Boscarol d.o.o.. Tako imenovano “family office podjetje” bo po njegovih besedah skrbelo za oplemenitenje premoženja, med drugim z vlaganjem v nepremičnine in v uspešna startup podjetja, investiralo bo tudi v bolj socialno usmerjene programe ter v druge gospodarske dejavnosti, ne le v letalsko industrijo. Kljub temu, da prvi pogovori z lastniki Fructala in Elana niso prinesli želenih rezultatov, si Boscarol želi, da bi nekatera uspešna podjetja spet prišla v slovensko last.

Zdravstveni in helikopterski center do leta 2025

Medtem ko naj bi mesto in podeželje dodatno ozelenili v roku dveh let, bo občina, če ne bo zapletov, do leta 2025 v logističnem centru ob letališču, kamor se bosta selila tudi gasilski center in policijska postaja, zgradila sodoben zdravstveni center z zdravstvenim domom, centrom za nujno medicinsko pomoč in lekarno ter večnamenski center za helikoptersko reševanje z operativno servisnim objektom, helikopterjem in hangarjem, ki bo zagotavljal 24-urno pripravljenost za intervencije na širšem območju. Občina bo za vsak sklop namenila po deset milijonov evrov, en milijon evrov pa bo porabila za dodatno ozelenitev mesta in podeželja.

Boscarol, ki je poudaril, da sta s hčerko srečna, da lahko pomagata tako uspešni občini, je danes pojasnil, zakaj sta izbrala ravno te vsebine. “Če greste v deževnem dnevu v zdravstveni dom, vidite, da je Ajdovščina zaparkirana, in če ste še slabše mobilni in bi radi prišli po suhem do zdravstvenih storitev, to največkrat ni možno. Ajdovščina se hkrati nahaja na izpostavljenem delu Slovenije, kjer je cestna infrastruktura zelo problematična in cestni reševalci navadno pridejo do ponesrečencev prepozno. Tudi helikopter potrebuje čas za prihod z Brnika. Marsikatero življenje bi oziroma bomo rešili, če bo helikopter na voljo tukaj dan in noč,” je pojasnil. Hkrati je napovedal, da to ne bo njuna zadnja donacija, želi pa si, da bi njunemu zgledu sledilo še katero od uspešnih podjetij.

Tadej Beočanin

župan

“Z začetkom obratovanja zdravstvenega doma in lekarne v novem objektu pa bo v mestu vzpostavljen mestni potniški promet.”

Uredili bodo mestni potniški promet

Medtem ko bo zdravstveni dom vse dejavnosti selil na novo lokacijo, kjer načrtuje tudi nekatere nove programe, zlasti s področja diagnostike, bo lekarna eno enoto ohranila v središču mesta.

Nekatere občane skrbi dostopnost, a župan pravi, da je skrb odveč. “Objekta zdravstvenega doma in lekarne bosta podkletena, z garažo za lažji dostop uporabnikov. Z začetkom obratovanja zdravstvenega doma in lekarne v novem objektu pa bo v mestu vzpostavljen mestni potniški promet,” je napovedal.

Da bodo zadeve tekle hitreje in usklajeno in bo denar šel za prave namene, bo skrbel šestčlanski odbor, v katerem bosta tudi donatorja. Donacija je sicer za občino velik logistični zalogaj, ki pa bo občinskemu proračunu prišel zelo prav.

“Z donatorjema je dogovorjeno, da lahko do začetka izvedbe projektov teh 21 milijonov porabimo tudi za druge namene in s tem pospešimo projekte, ki smo jih načrtovali v letu 2024 in kasneje. Del donacije bomo z rebalansom proračuna namenili tudi poplačilu obstoječih dolgov, ki jih bomo nadomeščali v letih, ko bodo dejansko potrebni za izvršitev teh donacij. Skupen prihranek tovrstnega gospodarjenja je ocenjen na dobrega pol milijona evrov,” je ob današnjem podpisu izjave ob donaciji pojasnil župan.


Najbolj brano