Bojan Rustja in Franc Jožef Čopi sta častna občana Bovca

Pred dnevi so v Bovcu ob prisotnosti številnih domačinov in prijateljev s slovenske in z italijanske strani meje obeležili občinski praznik. Podelili so občinske nagrade in z nazivom častni občan nagradili zdravnika Bojana Rustjo in pobudnika športov in reševanja na Bovškem Jožefa Čopija.

Občinska častna občana sta Franc Čopi levo) in Bojan Rustja. Foto: Občina Bovec
Občinska častna občana sta Franc Čopi levo) in Bojan Rustja. Foto: Občina Bovec

BOVEC > Franca Jožefa Čopija so ob njegovem osemdesetem jubileju za naziv častnega občana predlagali Gasilska zveza Bovec, Društvo Gorske reševalne službe Bovec, Planinsko društvo Bovec, Smučarsko društvo Bovec in Društvo upokojencev Bovec. Ob vseh klicih na pomoč je bil v prvih vrstah z željo pomagati ljudem, reševati življenja in premoženja. Izkušnje je prenašal na mlajše rodove. Bil je nepogrešljiv ob vseh večjih naravnih nesrečah. Med prvimi se je izučil za reševalca letalca in s pridobljenim znanjem pomagal v reševalnih akcijah, ko je bilo reševanje s helikopterji še v povojih. Dobil je mnogo priznanj. Njegove vrline in delo, ki ga je opravil, so orali ledino sodobnega gorskega reševanja. Franc je tudi ena od gonilnih sil bovškega smučanja.

Zdravnik Bojan Rustja je po 41 letih odšel v zasluženi pokoj. Skrbel je za zdravje ljudi, občasno tudi z odločnimi besedami, kot je terjala strokovna presoja. Stalno je sodeloval s specialističnimi zdravstvenimi službami glede izvidov svojih pacientov. Dežurna služba in pripravljenost za urgentne primere sta ga povezali s prebivalci vseh treh občin Zgornjega Posočja.

Plaketo občine so predali skladatelju Ambrožu Čopiju, ki spodbuja k ustvarjanju novih del in sodelovanju. Vodil je številne slovenske zbore in dosegel zavidljive rezultate na domačih tekmovanjih in v tujini. Trenutno vodi Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki se uvrščata v vrh slovenske zborovske glasbe. Leta 2014 je prejel Gallusovo plaketo,

Priznanje občine Bovec je prejel turistični podmladek - sekcija mladih, ki jih vodi Nataša Bartol. Priznanje so namenili tudi Kseniji Hosner, medicinski sestri, ki je bila med drugim pobudnica prevozov Prostofer, dobila sta ga tudi Valter Žagar in Žiga Čopi. Denarno nagrado so namenili Prostoferu, ki skrbi za prevoze starejših.


Najbolj brano