Bo po koncesiji padel še Sailaway?

Na MMP Vrtojba se ne bodo vrteli cekini v igralnih avtomatih Alee Iacte. Po tem, ko jim vlada ni podelila koncesije, je pod vprašajem tudi, ali bodo sploh gradili trgovsko-zabaviščni center Sailaway. Se je MMP sprostil za Hitov, skoraj milijardo evrov vreden kompleks?

Hit načrtuje megalomanski kompleks nekje ob meji. Ena od možnosti je tudi Vrtojba.
Hit načrtuje megalomanski kompleks nekje ob meji. Ena od možnosti je tudi Vrtojba.  

NOVA GORICA, VRTOJBA> Če kaj, potem prav igralništvo na Goriškem lahko najbolj razvname strasti. Zdrahe in spori se pojavljajo vsakič, ko na Hitov “borjač” vstopa nov igralec; v preteklosti okrog okrog igralnega salona Fortuna, pa zamisli o igralniški spregi občine in Daimonda na MMP Vrtojba. A tako srditega spora, ki je odmeval tudi po Sloveniji, ko je ljubljanska Alea Iacta, ki spada pod okrilje Koloseja, nameravala na MMP postaviti center Sailaway, v katerem bi bil tudi igralni salon, že dolgo ni bilo.

“Upam, da odločitev vlade ne bo ogrozila potencialno velike naložbe, ki je pomembna za širše območje. Če igralnega salona ni zraven, verjamem, da projekt v predstavljenem obsegu ni izvedljiv. A to je stvar investitorja.”

Vlada je pokopala igralniške upe

Ob koncu poletja se je v manj kot dveh mesecih zgodil niz nenavadnih dogodkov: urad za nadzor prirejanja iger na srečo je poslal poziv za podajo soglasij in mnenj občinam po e-pošti brez spremnega dopisa, v Šempetru so ga “po nesreči spregledali” in zamudili rok za odločitev, nekaj svetnikov je trdilo, da so nanje pred odločanjem o soglasju za koncesijo pritiskali in celo grozili, del jih je podpisalo pismo v podporo projektu, ki naj bi romalo na vlado, zaokrožila je anonimka o “umazanih igrah” v ozadju, župana Milana Turka pa so prijavili na protikorupcijsko komisijo. Bolj rumeni mediji so “odkrivali” strankarske povezave, kdo je čigav in kdo komu dela uslugo. Novogoriški župan Matej Arčon je od predsednika nadzornega sveta Hita Gorazda Podbevška zahteval odstop, ker je bila njegova žena pred časom direktorica Alee Iacte. Predsednik uprave Hita Drago Podobnik pa je svaril, da Alea Iacta na MMP na sme dobiti koncesije, ker bi bil to prehud udarec za Hit. A so svetniki v Šempetru vendarle prižgali zeleno luč zanjo.

Predsedniku uprave Koloseja Sergeju Racmanu se je smejalo: “Računamo na dobro sodelovanje z občino in da bo projekt uspešen. Realizirali ga bomo v celoti, sicer ne bi vložili toliko energije.” Zagotovil je, da bodo zemljišča na MMP kupili v pol leta in da krediti ne bodo problem. A je v začetku decembra veselje z obraza bliskovito uplahnilo. Vlada jim ni podelila koncesije. “Ravnanje vlade je nerazumljivo,” so bili osupli v Alei Iacti, tudi, ker je v gospodarski krizi in recesiji projekt Sailaway “realen, v prostor umeščen z jasno finančno konstrukcijo, s pridobljenimi zemljišči in soglasjem lokalne skupnosti.”

Alea Iacta odhaja? Hit prihaja?

Ali bo na MMP, tik ob Hitovem Drive Inu, nastal nov igralni salon, ni več vprašanje. Je pa vprašanje, ali bo ob zavrnitvi koncesije Alea Iacta sploh gradila center Sailaway, ki naj bi na 30.000 kvadratnih metrih ponujal še bowling, biljard, videoarkadne igre, karting, notranje golf igrišče, bazene, pet kinodvoran, trgovine, gostinske lokale in hotel. Enoznačnega odgovora ne dajo. Zadeve so kompleksne in je treba doreči, kako naprej, so sporočili. “Upam, da odločitev vlade ne bo ogrozila potencialno velike naložbe, ki je pomembna za širše območje. Če igralnega salona ni zraven, verjamem, da projekt v predstavljenem obsegu ni izvedljiv. A to je stvar investitorja,” pa je dejal župan Milan Turk.

MMP Vrtojba, ki bi z omenjenim projektom po letih stagnacije končno zaživel, za zdaj ostaja izgubljena priložnost. Ena največjih na Primorskem. Razen... Če se, ob predpostavki, da bi se Alea Iacta umaknila iz Vrtojbe, ne sprosti prostor za družbo Hit. Ta namerava s partnerji do leta 2019 na eni od šestih lokacij med Kobaridom in Koprom na meji z Italijo na 120 hektarjih graditi med 700 milijoni in milijardo evrov vreden turistični kompleks, kakršnega v Evropi še ni. V Hitu, kjer so že okvirno predstavili, kako naj bi izgledal, še ne želijo razkriti, kje bi stal. Morda na strateškem MMP?

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano